Van, aki koncesszió nélkül is trafikozhat. De megéri?

2013. július 02. kedd - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Néhány régi trafikos méltányossági alapon ideiglenes engedéllyel december 31-ig átmeneti fennmaradási engedélyt kaphatott. A beruházásokat viszont nekik is el kell végezniük, ha működni akarnak.

Kép:MTI/BruzákNoémi

Hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti, december 31-ig szóló fennmaradási engedélyt eddig – írja a Népszabadság Gyulay Zsoltra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi (NDN) Zrt. vezetőjére hivatkozva.

A lap szerint elvileg csak olyanok kaphattak méltányosságot, akik 20 éve megszakítás nélkül azonos helyen és azonos cégben árulták a dohányt, de végül van olyan is, aki 15 éves trafikos múlttal rendelkezik – idézi a Privátbankár.Az NDN vezérigazgatója jelezte: a társaság csak ideiglenes felmentést adhat, de bízik abban, hogy később a jogalkotó rendezni fogja a régi trafikosok helyzetét.

Szabóné Szabados Katalin a Trafik-károsultak csoportjának képviseletében a Klub Rádió reggeli műsorában ugyanakkor problémásnak nevezte, hogy bár szó volt a 200 régi trafikos kárpótlásáról, illetve folyamatban van beadott pályázatok értékelése (melynek 6 hete nincs eredménye) az ideiglenes engedéllyel tovább működni engedett trafikokat nem ez, hanem elbeszélgetés alapján választották ki.

Megéri ideiglenesen?
A trafik-károsultak képviselője szerint a most kiadott, év végéig érvényes engedélyekkel tulajdonképpen semmit nem nyernek a 15-20 éve trafikot működtető kisvállalkozások. A szükséges átalakításokat ugyanis éppúgy el kell végezniük, vagyis beszerzik a táblát, az onlinekasszát. Mindennek bekerülési költsége olyan magas, hogy az ezt követő féléves működés éppen csak elég lesz a költségek kitermelésére.

Az első trafikpályázati szakaszban érvénytelennek minősített 1417 helyen nem mozgó árusítással, hanem – a vonatkozó törvénymódosítás által biztosított lehetőségnek megfelelően – ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem – közölte Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére. Ennek az a módja, hogy a polgármesterek neveznek meg jelöltet az eddig működő árusítók közül, akiknek elfogadásáról a törvény értelmében a zrt. hozza meg a döntést – tette hozzá.

Légrádi Petra hangsúlyozta, hogy az ideiglenes kijelölés maximum egy évre szólhat, de legfeljebb addig, amíg a területre kiírt koncessziós pályázat eredményes nem lesz. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője vasárnap Pécsett vetette fel, hogy mozgóárusítással oldják meg az ellátást hétfőtől azokon a településeken, ahol még nincs eredménye a trafikpályázatnak. Úgy fogalmazott, hogy minden átálláskor előfordulhatnak időleges zavarok, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azonban mindent megtesz az ellátás zavartalansága érdekében. “Reméljük, hogy a cég hamar megoldja a problémákat, mert a fogyasztók érdekeit szem előtt kell tartani, ki kell szolgálni azokat, akik hozzá akarnak jutni a dohánytermékekhez” – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője emlékeztetett arra, hogy a törvény értelmében az érvénytelennek minősített helyekre új pályázatot írtak ki, amelyre július 1-jéig, azaz hétfő éjfélig lehet jelentkezni. Az első pályázati szakaszhoz hasonlóan a feldolgozásra, elbírálásra 30 nap áll rendelkezésre, amelyet további 30 nappal meg lehet hosszabbítani, így 60 nap áll rendelkezésre.

Közben az Országos Kereskedelmi Szövetség attól tart, hogy lehetnek olyan települések is az országban, ahol cigit igen, tejet és kenyeret viszont nem lehet majd kapni a trafikok miatt.