Túltermelés a szőlőpiacon?

2012. március 21. szerda - 17:43 / MTI
  •    

Magyarország elkötelezett a szőlő újratelepítési jogok fenntartása mellett - erősítette meg Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke egy, a témáról szervezett szakmai tanácskozáson a belga fővárosban.

 

Kép:PP archív
Kép:PP archív

A fideszes szakpolitikust az eszmecsere szervezői kérték fel hozzászólásra. A szőlő-újratelepítési jogok fenntartása érdekében március 19-én tartottak megbeszélést szakmai szervezetek képviselőinek részvételével. A jogokat 2016. január 1-jével törölnék el a jelenlegi szabályozás szerint.

Az újratelepítési jogok fenntartása az uniós szőlőtermelők számára azért fontos, hogy a jogokat ne lehessen egyik országból a másikba áthelyezni, és egy esetleges liberalizáció nyomán ne indulhasson szakmailag ellenőrizhetetlen szőlőtelepítési hullám az unióban – mondta el Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára az MTI-nek. A mostani rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők – összesen háromszázötvenen, köztük hét tagország mezőgazdasági minisztere – ismételten felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy az európai szőlőtermelők a 2007-ben elfogadott szabályozás újragondolását kérik. Magyarországot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Font Sándor képviselte a rendezvényen.

Megkülönböztetik a bioborokat
Az Európai Bizottság Brüsszelben jelentette be, hogy a biotermeléssel foglalkozó állandó uniós bizottság új szabályokat fogadott el az ökológiai borokra vonatkozóan. Ezek az uniós végrehajtó testület szerint "javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében, továbbá hozzájárulnak "az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerősítéséhez is, hiszen sok más bortermelő ország (az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika) már korábban szabványokat dolgozott ki e borokra vonatkozóan".

A Mezőgazdasági Bizottság elnökének véleménye szerint a telepítési jogok tervezett liberalizációja az ipari szőlőtermelés elterjedését vonná maga után Magyarországon is. A tömegtermelés következtében túltermelési válság és csökkenő szőlőfelvásárlási árak fenyegetnék az európai tagországok termelőit. Az említett negatív gazdasági hatások szociális veszélyeket is hordoznak magukban, hiszen a hagyományosan családi gazdaságokra alapozott európai szőlőtermelési modell eltűnéséhez vezetne a liberalizáció. (Egy hazai, családi vállalkozásként működő borászat példáját itt olvashatja.) A rendezvényen felszólaló francia, német, osztrák, olasz, luxemburgi, máltai és finn mezőgazdasági miniszterek is hasonló állásponton voltak. Bruno Le Maire francia miniszter kiemelte, hogy hazájában 1.800 önkormányzati és parlamenti képviselő, illetve polgármester írta immár alá azt a petíciót, amelyben a szőlő újratelepítési jogok fenntartását kérik. A szőlő-újratelepítési jogok szabályozását az Európai Bizottság szakértői csoport felállításával vizsgálná, amelyben minden tagország két képviselővel venne részt. Az áprilisban létrehozandó testület beszámolója novemberre várható.