Több borpárlatot termelnének – Módosítja a kormány a bortörvényt

2012. június 19. kedd - 09:58 / piac-profit.hu
  •    

Az Országgyűlés elé kerül a bortörvény módosítása, amely többek között lehetővé teszi, hogy a hegybírók dönthessenek a szőlőültetvények telepítéséről és kivágásáról. A jogszabály tervezet kimondja: a szőlőültetvények telepítési és kivágási engedélyezése, valamint az adatszolgáltatási kötelezettség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegybírókhoz kerül, akik közvetlen kapcsolatban állnak a szőlőművelő gazdákkal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jelenleginél pontosabb szabályozást készített a nem művelt ültetvények helyzetének rendezésére, hogy az ültetvények kivágása után a szőlő újratelepítési jog megmaradhasson, és a termőterület ne csökkenjen tovább.

A bortörvény módosításával a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik. A magyar szeszesital előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük. A jelentős bormennyiséget tartalmazó borseprő centrifugálásával vagy szűrésével nyert borból megfelelő minőségben borpárlat készíthető. A borseprőt borpárlat céljából kizárólag alkoholtermékek előállítására engedéllyel rendelkező üzemben lehet felhasználni. Az intézkedéssel csökkenhet Magyarország borpárlat importja.

A bortörvény módosításával egyszerűsödik az ágazat szabályozása és adminisztrációja. A bortörvény a módosítást követően átlátható, keretjellegű szabályozás lesz, ennek következtében az ágazat szereplői egyszerűbben teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A törvény keretjellege miatt az egyszerűsítés konkrét elemei a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeleteiben jelennek meg a nyáron.

A szőlő- és borágazat igen összetett és részletes szabályozással rendelkezik, az erre épülő adminisztrációs kötelezettségek komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit. A bortörvény módosítása lehetővé teszi, hogy a borászati adminisztrációs kötelezettségek teljesítése egyszerűbbé váljon, ezzel is ösztönözve az ágazatban dolgozókat arra, hogy tevékenységüket fejlesszék, megélhetésüket a szőlőművelésben, borkészítésben találják meg.

Több pénz jut majd borászatra
2014-től – azaz Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakában 29 millió eurót – több mint 8,5 milliárd forintot – kapnak évente a magyar borászatok. A kormány a tárgyalások alatt folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatások tervezésekor minél nagyobb mozgásteret biztosítson a szőlészeknek-borászoknak – hangsúlyozta korábban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. A tervek szerint az Európai Unió 2015-től eltörli a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben ellenzi a szőlőtelepítés liberalizációját – erősítette meg az államtitkár.