Több nyugdíjat akar a magyar, mint amennyit kaphat

2015. december 15. kedd - 19:37 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai lakosság a saját, nyugdíj előtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként. Igaz a várakozás ennél pesszimistább: a legtöbben a jövedelmük 64 százalékára számítanak időskorukban. – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Jelentős eltérés tapasztalható a hazai lakosság nyugdíjakkal kapcsolatos várakozásai és az ideálisnak tartott összegek között. Legalábbis erre mutat rá az 1 500 fő megkérdezésével készült OTP Öngondoskodási Index. A megkérdezettek arra számítanak ugyanis, hogy nyugdíjként csak a nyugdíjba vonulás előtti utolsó átlagos jövedelmük 64 százalékát fogják megkapni. Ami az ideális szintet illeti: a dolgozók a jövedelmük 83 százalékával lennének maradéktalanul elégedettek ahhoz, hogy a mostani életszínvonalukat tartani tudják. (És az sem lehetetlen, hogy 72 éves korunkig várnunk kell a nyugdíjra!)

nyugdij_generaciok_fotolia

Kép:Fotolia

„Már régóta arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyugdíjjáradék, hanem az hogy mekkora. A mostani kutatás azt mutatja, hogy a hazai lakosság is elkezdett hasonlóan gondolkodni, hiszen az eredmények szerint a válaszadók a bérük minimum 75 százalékából tudnának megélni nyugdíjas korukban, viszont csak 64 százalékra számítanak. A következő lépés, hogy felismerjük az öngondoskodás erejét. Ha egy hazai munkavállaló 45 éves korától kezdve havi 10 000 forintot tenne félre nyugdíjas koráig pénztári befizetésekben, akkor akár havi 28 000 forinttal gyarapíthatná nyugdíjas kori havi bevételeit.  Az eredményekből láthatjuk, hogy ez lehet a különbség a várt és az ideálisnak tartott nyugdíjszint között” – hívta fel a figyelmet az öngondoskodás fontosságára Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. (Egyébként a lakosság nagy része még mindig a csodában bízik.)

Ráadásul a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adó-visszatérítéssel is jutalmazza. Az egyéni befizetések után évi 20%-os, maximum 150 000 forint értékű adó-visszatérítést kaphatnak azok, akik gyarapítják megtakarításaikat. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár várakozásai szerint ezt a lehetőséget sokan, a tavalyi évhez hasonlóan december végén fogják kihasználni, így forgalmas ünnepeket várnak.

Nyugdíjasként is dolgozni akar a magyar – de nem fog
A hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből, azonban a gazdasági adatok és a tapasztalatok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy nem valós alternatíva az időskori munka.