Tényleg kellene egy nagy konferenciaközpont

2013. október 03. csütörtök - 19:46 / piacesprofit.hu
  •    

A konferenciaturizmus továbbra is fontos szegmense a magyarországi beutazó turizmusnak, amíg azonban nem épül meg egy nemzetközi színvonalú, nagy kapacitású konferenciaközpont, Magyarország továbbra is csak a 300-400 fős eseményekért versenyezhet érdemben.

Csak kis vagy közepes eseményekre pályázhatunk – Kép: PP-archív

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint az MT Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága (MKI) több jelentős konferencia és szakmai rendezvény Magyarországra hozatalában vállalt szerepet az elmúlt három évben, amelyek több százezer vendégéjszakával gazdagítják a magyar kereskedelmi szálláshelyeket.

Magyarország számára a legnagyobb lehetőségek a szövetségi konferenciák piacában rejlenek, ezért az MKI bővítette eszköztárát, új konferencia-nagyköveti programot dolgozott ki, folytatta a nemzetközi tudományos kongresszusok felkutatását, és maximálisan kihasználja a nemzetközi konferenciák elnyerését célzó pályázati lehetőségeket. Kiemelt figyelmet fordít a tudományos élet, az egészségipar, a kutatás-fejlesztés, az orvostechnológia és a gyógyszeripar területére. Ahhoz azonban, hogy Magyarország és Budapest a konferenciaturizmus elismert központjává válhasson, továbbra is égető szükség lenne egy 3-4 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpontra. Ennek hiányában az igazán nagy, több ezer vendéget vonzó rendezvények piacára nem vagyunk képesek betörni.

„Sorban jönnek a felkérések, telt házasok a konferenciák, így az ágazat fellélegezhet. A tavalyihoz képest idén jobb évre számítunk, mint amit a Malév csődje és a gazdasági válság miatti visszaesés után remélni lehetett” – összegezte korábban az ágazatban tapasztaltakat a Piac&Profitnak Ferenczy Anikó, a Magyar Kongresszusi Igazgatóság igazgatója.

Üzleti találkozó: Nálad vagy nálam?
A személyes megbeszélés megkerülhetetlenül fontos eleme az üzleti életnek. A kérdés csak az, hogyan oldható meg gazdaságosan: a költséges és nemritkán időigényes utazások takarékosabbá tételével vagy a fizikai találkozásnak egy modern telekommunikációs rendszer általi kiváltásával.

A szakember szerint komoly lehetőségek vannak a magyarországi üzleti turizmusban. Szép desztináció vagyunk, gyönyörűek a helyszíneink, az ország biztonságos, az ételek kiválóak, a szakembereink felkészültek. „A legtöbb hozzánk látogató a »wow effektussal« tér haza, azaz nem is gondolta volna, hogy ilyen jól érzi majd magát” – hangsúlyozta Ferenczy.

A lehetőségeink kihasználásához azonban két alapvető dolog hiányzik. Kellene egy valóban nagy, nemzetközi színvonalú konferenciaközpont, a legtöbbször ugyanis komoly gond az 500-600 fős konferenciák elhelyezése. Ilyen méretű rendezvényre nemigen van megfelelő magyar helyszín. Támogatásra – és nem feltétlenül pénzbelire – is szükség lenne. Ferenczy együttműködéseket látna szívesen az állammal vagy az önkormányzatokkal a hazai konferenciaturizmus versenyképességének javítása érdekében. Ha például Béccsel versenyzünk egy nagy konferenciáért, akkor Bécs olykor ingyenesen adja a helyszínt. Más városokban a konferenciák résztvevői ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Ilyen csalogató ajánlatokkal mi is élhetnénk, adhatnánk például ingyenes belépőket a fürdőkbe.

Konferenciák Magyarországon
Magyarországon 2013 első félévében 1081 konferenciát rendeztek, összesen 249 ezer 420 résztvevővel. A konferenciák közül 461 nemzetközi volt, átlagosan 306 résztvevővel, 620 pedig magyar, átlagosan 166 résztvevővel. A konferenciák 61,1 százalékát Budapesten, 38,9 százalékát vidéken rendezték. A nemzetközi rendezvények esetén 70,1–29,9 százalék volt Budapest és a vidék megoszlása, a magyar konferenciák esetében 52,1–47,9 százalék. Az idén májusban Budapesten rendezték meg a Routes Europe konferenciát a légitársaságok, repülőterek részvételével. Magyarország az idén több nagy eseményt is megnyert. Itt rendezik meg többek között A Feledékeny (Alzeheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozói Társaságának találkozóját (2017, 1500 fő), a Magyar Reproduktív Immunológiai Társaság kongresszusát (2014, 650 fő) vagy például az UIA (Union Internationale des Avocats – Ügyvédek Nemzetközi Egyesülete) találkozóját (2016, 1000 fő). Sportrendezvények is lesznek, mint például az íjász-világbajnokság (2015, Gödöllő, 1200 fő) vagy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (2017, Győr, 3000 fiatal sportoló).