Tejpiac: Brüsszel nem szól bele

2012. július 17. kedd - 10:35 / PP/MTI
  •    

Nem találta megalapozottnak az európai uniós tejpiaci beavatkozásra vonatkozó kérést az Európai Bizottság hétfőn. A tagállamok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli találkozóján Lengyelország kérésére vitatták meg, hogy be kell-e avatkoznia az uniós szerveknek a tejpiacon kialakult helyzet javításáért, mindenekelőtt az árcsökkenés kompenzálására.

Lengyelország – számos más tagállam, köztük Magyarország támogatásával – azt kérte, hogy az EU vegyen igénybe minden lehetséges eszközt a "válsághelyzet" kezelésére, beleértve a tejtermékek után járó export-visszatérítés visszaállítását is.

A Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár vezette magyar delegáció teljes mértékben támogatta a lengyel és litván javaslatot, mivel a válsághelyzet Magyarországot is érinti. Bár a vaj- és soványtejpor-árak némi javulást mutattak az elmúlt hónapban, Magyarország továbbra is kitart az export-visszatérítések újbóli alkalmazása mellett, különösen a sajttermékek esetében.

Magyarország továbbra is kitart az export-visszatérítések újbóli alkalmazása mellett - Kép: SXC
Magyarország továbbra is kitart az export-visszatérítések újbóli alkalmazása mellett – Kép: SXC

Uniós források szerint ugyanakkor az Európai Bizottság egyelőre nem tartja megalapozottnak a beavatkozást. A testület szerint az utóbbi hónapok árcsökkenése egy korábbi kedvező áralakulási időszakot követett. Az árak még mindig mintegy 30 százalékkal magasabbak a 2009-es szintnél, az euró dollárral szembeni gyengélkedése pedig kedvez az exportőröknek.

A szélsőséges időjárás tönkreteheti a magyar tejtermelőket
A magas takarmányárak, az önköltség növekedése, illetve a tej átvételi árának csökkenése, valamint a fejlesztési források hiánya miatt megtörhet a magyar tejágazat utóbbi hónapokban tapasztalható fejlődése. Az ágazatban az utóbbi hónapokban 5-6 ezerrel emelkedett a tehénlétszám, ami most 220 ezer körül mozog. A kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt azonban megállhat a tehénlétszám emelkedése és a tejtermelés növekedése, sőt csökkenhet is tejtermelés és az állomány.

A helyszíni beszámolók szerint több tagállam – köztük Németország is – a bizottsággal egyetértve úgy ítélte meg, hogy rövid távon nincs szükség központi beavatkozásra. Az agrárminiszteri találkozón a közös uniós agárpolitika 2014-2020 közötti reformjának keretében vitát folytattak a vidékfejlesztésre vonatkozó javaslatokról és az egységes közös piacszervezetről.

 A vidékfejlesztés esetében elsősorban a kockázatkezeléssel kapcsolatos kérdésekről cseréltek eszmét. A tervezet alapján a jövőben három kockázatkezelési eszköz áll majd rendelkezésre, amelyből az első kettő jelenleg is hozzáférhető: pénzügyi támogatás a termény-, az állat- és a növénybiztosítás díjához, valamint a kölcsönös pénzügyi alapok számára nyújtandó támogatás. Új elem a jövedelemstabilizációs alap, amely a jelentős jövedelemcsökkenést elszenvedő termelők részére biztosít kompenzációt.

Magyarország álláspontja szerint ezek az eszközök megfelelőek és alkalmasak a mezőgazdasági kockázatok kezelésére. Budapest támogatja azt is, hogy a kockázatkezelési eszközökre vonatkozó uniós támogatás intenzitása továbbra se csökkenjen, maradjon 65 százalék.

A piacszabályozási intézkedések között elsősorban különleges helyzetre szólók szerepeltek, illetve a fogyasztói bizalomvesztésből vagy jelentős piaci kilengésekből fakadó piaci zavarok kezelésére javasolt eszközök. Több tagállam – köztük Magyarország is – támogatták, hogy kibővüljön az intézkedésekbe bevonható termékek köre, például a burgonyával.

Még lehet kérni támogatást az anyatehenekre
Még július 31-ig igényelhető a termeléshez kötött anyatehén-tartási támogatás. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes megyei kirendeltségéhez kell eljuttatni. Idén is igényelhető az ún. termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás. A feltételekben és a kérelmek benyújtásának módjában tavaly óta nem történt változás – jelezte közleményében a Magyar Agrárkamara. A támogatás abban az esetben igényelhető, ha: a kérelmező minimum 3 olyan tehénnel rendelkezik, amelyek legalább 8 hónapos korúak, hús- vagy kettős hasznosításúak, és szerepelnek az ENAR nyilvántartásban. A tenyészet állatorvos által igazoltan gümőkór-, brucellózis- és leukózismentes; a tehenek olyan állományhoz tartoznak, amelyben jellemzően hústermelés céljából nevelnek borjakat.