Ezért kellene jobban ráfeküdni a szakképzésre

2015. június 20. szombat - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

A gépipar súlya a magyar gazdaságban vitathatatlan, a GDP több, mint 10%-át teszi ki, de a technológia fejlődésével, és átgondolt érdekképviseleti lépésekkel ez az arány a jövőben tovább növelhető – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gépipari workshop-ján. A kerekasztal beszélgetésen résztvevő szakértők hangsúlyozták, hogy ehhez elengedhetetlen a szakképzés fejlesztése, és a képzett munkaerő Magyarországon tartása, valamint a célzott beszállítói támogatások megvalósítása a valós igények tükrében.

Az idén 8 milliárd forint értékben hirdetik meg a beszállítói integrátori pályázatot. A pályázók ugyan a nagyvállalatok, de feltétel, hogy a fejlesztés eredménye a kis- és középvállalkozásoknál, illetve a beszállítóknál csapódjon majd le. A pályázati konstrukció hozzájárulhat a gépipar elmúlt években tapasztalt masszív növekedéséhez is, a nagyvállalatok integrátor szerepet tudnak betölteni és megrendeléseket adnak a kkv-nak – mondta workshopon Dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Az elmúlt években, a hazai gépiparban számos nagy beruházásra került sor. Ezek kapcsán Takács János, az MGYOSZ alelnöke fontosnak tartotta tisztázni, hogy bár  hajlamosak vagyunk a gépipart a járműiparral azonosítani, amely tévedés, hiszen például az elektronikai ipar is ide sorolható. Igaz, hogy a járműiparra nagyobb volumenű beruházások jellemzőek, azonban ezek mellett nem szabad elfelejtenünk a többi ágazatot sem.

Továbbá szögezzük le azt is, hogy Magyarországon kis- és középvállalkozásoknak szokás nevezni azokat a beszállítókat is, akik az EU meghatározásai szerint már a nagyvállalati kategóriába sorolhatóak. Éppen ezért a magyar érdekképviseletnek fontos feladata, hogy más szervezetekkel összefogásban kidolgozzon egy olyan programot, ami nem csak a kkv-kra koncentrál, hanem feltérképezi, hogy miképpen tudják az egyes szegmensek előrelépését segíteni. A mindenkori kormánynak pedig felelőssége van abban, hogy támogatásával biztosítsa új szereplők piacra lépését, hiszen a multi cégek a válság óta már óvatosabbak, és nem adják ki a gyártást a kezükből, hacsak nem biztosak abban, hogy minőségi beszállítókkal tudnak dolgozni az adott régióban – mondta Takács János.

Kép:Pixabay

“Nem csak összeszerelő üzem vagyunk

Dr. Hegyháti József, a MAGEOSZ elnökségi tagja ennek kapcsán elmondta: „A rendszerváltás óta követem nyomon a magyar gazdaság sorsát. Akkor a tőkeellátottság gyenge volt, ezért a magyar államnak lobbiznia kellett, hogy olyan cégek jöjjenek az országba, melyekkel segíthetnek elérni azt, hogy a hazai beszállítói ipar növekedjen. Olyan vállalatokról beszélünk, melyeket nem lehet egyik napról a másikra „felkapni” tehát hosszú távú jelenlétük a magyar gazdaságban biztosított. A magyar ipar nagyon jól alakul, és hangsúlyoznám, hogy nem csak összeszerelő üzem vagyunk, hiszen mára már rengeteg a hozzáadott érték is az iparban.  A további fejlődés leggyakrabban említett akadálya a szakképzett emberek hiánya, mely számottevően dominálja a gépipar lehetőségeit, ezért kiemelten fontos a szakmai utánpótlás képzése.”

Az MGYOSZ által rendezett kerekasztal beszélgetésen fontos téma volt a szakképzés fejlesztése, és a képzett munkaerő Magyarországon tartása, valamint a célzott beszállítói támogatások megvalósítása a valós igények tükrében. Szóba került még az EU-s pályázati források hatékonyabb felhasználása, és a hosszabb távon is megtérülő kezdeményezések felkarolása.

A beszállítás az első lépés

A fentiek kapcsán Takács János kifejtette: „Nem kell nagy dolgokat kitalálni, ehelyett inkább azokra a területekre kell koncentrálnunk, amelyeken már van tapasztalatunk. Integrátori programokra lenne szükség, ahol a vevő garantálja, hogy arra, amit támogatnak hosszú távon igény és szükség van. A vevőt kell megtalálni az igények feltérképezésére. A beszállítás az első lépés, hiszen ezután kellő tapasztalat szerzése után eljuthatunk a gyártásig, akár saját márkával is.”

Vadnai Gábor, a MAGEOSZ főtitkára hozzátette: „Rendkívül fontos a beszállítói lánc releváns és hosszútávon tervező támogatása. Továbbá szükségesnek tartanám olyan programok kidolgozását is, melyek segítik és támogatják a szakképzett fiatalok munkavállalását, itthon maradását, akár lakhatási, akár más jellegű támogatással, mert hiszem, hogy e tekintetben nem csak a béremelés lehet az egyetlen létező motiváció.”

Így éljük túl beszállítóként
Sok kisvállalkozás számára a nagy álom, a biztos jövő ígérete az, hogy egy nagyobb vállalat beszállítójává válhasson. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a cégek számos igen komoly feltételt támasztanak a beszállítani kívánó kisvállalkozásokkal szemben, így a vágyott cél elérése komoly felkészülést igényel. Ha beszállítók szeretnék lenni egy nagyobb cégnél, számos elvárásnak kell megfelelnünk. De nem árt magunkat is megfelelően védeni, mert a kisebb félnek is vannak kockázatai.