Sípályáktól tanulhatnak a balatoni vállakozók

2014. február 14. péntek - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

Február 20-ig várják azoknak a szobakiadóknak, programszervezőknek, vendéglátósoknak a jelentkezését, akik idén be szeretnének kapcsolódni abba a kampányba, amely arra irányul, hogy a balatoni szezont meghosszabbítsák és a tavaszi időszakban is jelentős számú turista legyen a régióban.

Kép:PP/FörsterTamás

Február 20-ig várják azoknak a szobakiadóknak, programszervezőknek, vendéglátósoknak a jelentkezését, akik idén be szeretnének kapcsolódni abba a kampányba, amely arra irányul, hogy a balatoni szezont meghosszabbítsák és a tavaszi időszakban is  jelentős számú turista legyen a régióban. (Érdemes készülni, mivel lehet, hogy a 2010-eshez hasonlóan szomorú nyár jön a Balatonnál.)

A Balatoni Regionális TDM Szövetség, a Magyar Turizmus Zrt.-vel, együttműködve szervezi a Nyitott Balaton elnevezésű akciót.  A 2014. május
1. és 11. közötti időszakra vonatkozó program alapvető célja megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. A főszezonon kívüli utazások fellendítése nem lehetetlen, a környező országokban találhatunk már erre jó példákat.

Tirolban már tudják

Az olasz és osztrák sípályák lehetnek a legjobb példák arra, hogy lehet olyan programokat szervezni, amelyek szezonon kívül is turistákat vonzanak egy-egy régióba. A tőlünk nyugatabbra fekvő két ország síparadicsomaiban nyáron is van turista. Ilyenkor a hegyeket ellepik a kerékpárosok, a tájfutók és a gyaloglás szerelmesei. A színvonalas családi programoknak köszönhetően a hegyi szállások működtetőinek jelentős bevételt hoz a turizmus.

Jó évet zárt és még jobbat kezdett a turizmus
A magyar belföldi turizmus a gyenge tavasz ellenére is 4,5 százalékkal bővült 2013-ban. A mobileszközökről indított foglalások aránya megduplázódott, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett. Megyei szinten Somogy magasan vezeti a foglalási számok alapján felállított sorrendet. A részletekért kattintson!

Ezzel szemben a balatoni szobakiadók, vendéglátósok, stb,  már szeptembertől azon kell izgulnia, gyűjtöttek-e annyi tartalékot, hogy meg tudjanak élni a következő év nyaráig. Történik mindez annak ellenére, hogy a balatoni régiónak legalább olyan jó adottságai vannak, mint mondjuk egy osztrák síparadicsomnak. A balatoni szezon meghosszabbítható lenne, ha megfelelő színvonalú programokkal, megfelelő
nyitva tartással fogadnák a vendégeket.     – mondta Semsei Sándor, a programban közreműködő Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke.

Egyetlen hétvége alatt nem oldható meg a probléma

A kampányon belül olyan programokat szerveznek a helyi turizmus fellendítésért felelős szakmai szervezetek, amelyek május elején már bevételt hozhatnak a helyi vállalkozóknak.  Jelenleg várják azoknak a szobakiadóknak a jelentkezését, akik a kettőt fizet, hármat kap akció keretében kedvezményesen kínálnák szobáikat a megjelölt napokon. Várják azoknak a vendéglátósoknak, borászoknak és szolgáltatóknak a jelentkezését, akik szívesen kinyitnának még akkor is, ha csak néhányan térnek be hozzájuk a tavaszi időszakban.

A kampány szervezői minden érdeklődő vállalkozónak azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi TDM szervezettel annak érdekében, hogy a programban részt tudjanak venni. Semsei szerint: a Nyitott Balaton elnevezésű akció nem oldja meg egy csapásra a balatoni szezonalitás problémáját, de az első lépést jelentheti azon az úton, amelyet következetesen végigjárva enyhíthető a Balaton Régió szezonalitásnak való kiszolgáltatottsága.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek