Rossz hír jött a benzineseknek

2013. augusztus 25. vasárnap - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

A piaci árak emelkedése és az árfolyam kis erősödésének hatására várhatóan a benzin ára 3 forinttal emelkedik, míg a gázolaj változatlan marad. Az augusztus 19-23-i héten augusztus 23-án emelkedtek az üzemanyagárak.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a augusztus 21.- augusztus 23-i időszakban átlagosan 2,4%-kal, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára átlagosan 0,7%-kal nőtt. Az elmúlt 3 napban a benzin ára szerdán és pénteken emelkedett, a gázolaj ára csak pénteken lépett előre érezhetőbben. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt 3 nap folyamán átlagban 0,6%-kal erősödött – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft..

Az elmúlt 3 nap folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára az  augusztus 20-i 112,7 dollár/hordós szintről augusztus 23-ára 114,1 dollárra nőtt. Az olajár a héten folyamatosan csökkent, majd 23-án, pénteken kilőtt, messze meghaladva a heti gyengülést. Az olajár heti változását a gázolaj és a benzin tőzsdei ára csak a pénteki nagy emelkedésben követték, a megelőző napokon nem. A benzin észak-európai és dél-európai jegyzési árai azonos módon változtak, a gázolajárak a 3 fő európai piacokon alig különböznek. A forint árfolyama kicsit erősödött, s ez a forintosítás során mérsékelte a dollárban kifejezett árak emelkedését. .

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 2,4%-os, míg a gázolajnál 0,5%-os emelkedést mutatnak a mediterrán piaci árváltozásokat figyelembe véve.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 3 forint körüli áremelés bejelentését valószínűsítik, a gázolajnál feltételezhetően nem lesz változás. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 429  forintra emelkedik, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 434 forint marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak kicsit csökkentek, a benzin ára 1,5%-kal alacsonyabb a tavalyi árnál, a gázolaj ára gyakorlatilag változatlan. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.