Pénzt kapnak az Astra ügyfelek

2015. december 03. csütörtök - 10:25 / piacesprofit.hu
  •    

Visszaigényelhetik a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójukat az ASTRA Biztosítótól már távozott, de befizetett díjuk egy részét elveszítő ügyfelek. Az összesen mintegy 300 millió forintnyi visszajáró adó a NAV tegnapi naptól elérhető nyomtatványán igényelhető vissza – áll a Biztosítás.HU alkuszi portál közleményében.

pénzt igényelhetnek vissza az astra ügyfelei

Kép: Pixabay

Ismert, hogy az augusztusban csődbe ment ASTRA Biztosító azzal a feltétellel engedte el – azok biztosítási évfordulóját megelőzően – ügyfeleit más biztosítótársasághoz, hogy nem fizeti vissza számukra az általuk már előre befizetett biztosítási díjakat és a szintén beszedett 30%-os mértékű baleseti adót sem. Az ASTRA fenti magatartása ellenére azonban – a NAV intézkedésének köszönhetően – úgy tűnik, hogy a baleseti adót mégis visszakaphatják az ASTRÁ-tól már távozott ügyfelek.

Az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt 2015. augusztus 31-én, amikor a román pénzügyi felügyelet visszavonta a társaság tevékenységi engedélyét.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki, melyben leírja, hogy mit kell tenniük az ASTRA Biztosító volt ügyfeleinek ahhoz, hogy a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójuk azon időszakra vonatkozó részét visszaigényelhessék, melyre a kötelező biztosítási díjat (és természetesen ezzel együtt a baleseti adót is) előre megfizették, de a szerződés idő előtti megszűnése miatt már nem kaptak érte biztosítási fedezetet.

Az adóhatóság a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében „BAV” elnevezéssel nyomtatványt rendszeresített, melyet az ügyfelek a hozzá tartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthetnek az adóhatóság honlapjáról és a kitöltött dokumentummal kezdeményezhetik a részükre visszajáró adó visszaigénylését. A Biztosítás.HU számításai szerint a NAV intézkedése akár 100 ezer ASTRA biztosítottat is pozitívan érinthet, akik az általuk befizetett, de – a biztosító idő előtti elhagyása okán –  igénybe már nem vett kötelező biztosítási fedezetek után összesen várhatóan mintegy 300 millió forintnyi adót kaphatnak majd vissza. Fontos, hogy a baleseti adó nem automatikusan jár vissza, azt minden biztosítottnak magának kell igényelnie a nyomtatvány kitöltésével és beadásával. Szintén fontos, hogy csak azok igényelhetik vissza adójukat, akiknek szerződése már megszűnt a biztosítónál.