Paprikában nem tudunk versenyezni Hollandiával

2012. augusztus 31. péntek - 12:04 / PP/MTI
  •    

Kiváló lehetőségei lennének az évente 180 ezer tonnát előállító magyar paprika termelőknek, de az ágazatnak forrásra, könnyebb pályázati lehetőségekre lenne szüksége, és az árukínálatnak is bővülnie kellene.

"Az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a paprika termőterülete, a megnyíló szabadpiacok, illetve a versenyképesség gyengülése miatt. Szabadföldi termelésben 3 ezer hektárról 1.200 hektárra esett vissza a terület nagysága, a fóliák és üvegházak területe 1.700-ról 1.400 hektárra csökkent" – mondta Fodor Zoltán a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, "a Magyar Paprika Napja" elnevezésű rendezvényen Szentesen.

Elmaradtak a fejlesztések, Hollandia is előz minket
Elmaradtak a fejlesztések, Hollandia is előz minket

A teljes zöldség-gyümölcs ágazat elsődleges termelési értéke most átlagosan 700 milliárd forint körüli, ebből 70-75 milliárd forintot a növényházi termesztésből származó termékek adnak, aminek 60 százaléka, mintegy 40-45 milliárd forint a paprika. Fodor Zoltán elmondta, hogy az elmúlt évtizedben a fogyasztás világszinten dinamikusan bővült, de a magyar paprikaágazat helyzete ennek ellenére nem megnyugtató. A világ hat legnagyobb importőréből négy Európában található, ugyanakkor a három legnagyobb exportőr ország közül kettő, Hollandia és Spanyolország is uniós tagország.

Startoljunk rá az uniós forrásokra!

Már az unió is védi a kalocsai paprikát
Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül – a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt – öt fűszerpaprika szerepel. Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepel.

A teljes uniós paprikaforgalmazás 90 százalékát ez a két ország fedi le, és Magyarország nem képes felvenni a versenyt sem technikai fejlettségben, sem termékkínálatban – mondta a FruitVeB ügyvezető igazgatója. Az elmúlt húsz évben elmaradtak a fejlesztések, és probléma van a magyar termékkínálattal is: jelenleg a teljes uniós piac 90 százaléka a kaliforniai típusú, vastaghúsú, édes paprikát igényli, ami Magyarországon csak nyomokban található – tette hozzá.

Úgy vélte, hogy emellett a jelenlegi gazdasági szabályozási háttér kedvezőtlen a fejlesztésnek, az Európában is magasnak számító áfa pedig a feketegazdaság felé nyom viszonylag nagy árutömeget. Felidézte, hogy 2007-ben még úgy számoltak: 2013-ig ezer hektár növényház épül meg, ám most az látszik, hogy mindössze 120-130 hektár valósul meg. Korábban arra is számítottak, hogy 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre a fejlesztésekhez, ám ez most nem haladja majd meg a 35 milliárdot, amit a pályázati rendszer nehézkessége miatt nehéz lehívni.

Ördögi körben a magyar cégek!

Jelenleg az ország mintegy 180 ezer tonna paprikát állít elő évente, emellett 10 ezer tonna nem termelt, elsősorban kaliforniai paprika érkezik importból. A magyarországi termelésből 25 ezer tonna kerül külföldre, a fő piac Németország, de a környező országokba is sok áru megy. A szakember nagy lehetőségeket lát a keleti piacokban, főleg Oroszországban, emellett ha lenne olyan árukínálat, akkor Nagy-Britannia vagy az egyre nagyobb behozatalt bonyolító Franciaország is szóba jöhetne.