Ősszel sok dolgunk lehet a lakásbiztosítással

2015. szeptember 27. vasárnap - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az UNION Biztosító becslése szerint minden ötödik hazai lakásbiztosítás évfordulója január eleji, így ezen szerződések felülvizsgálata, váltási döntés esetén az eddigi biztosítások felmondásának intézése legkésőbb az ősz végére esedékes.

Kép: Pixabay

A tanév kezdetével sok ezer diák költözik az egyetem vagy főiskola közelében albérletbe. Fontos tudni, hogy e lakások esetében a tulajdonosok gyakran csak az ingatlanra kiterjedő biztosítást kötnek. Mindez azt jelenti, hogy káresemény esetén az ellopott, károsodott vagy megsemmisült ingóság után nem fizet a biztosító. A diáknak ilyen esetben előre célszerű ingóság biztosítással gondoskodnia a magával hozott értékek fedezetéről.

Kiürülő nyaralók

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével párhuzamosan évről évre az őszi időszakban növekszik meg újra a nyaralófeltörések száma. Ezért számos nyaralótulajdonos ilyenkor veszi fontolóra a biztosítás megkötését. Egyes piaci becslések szerint a nyaralók 15-20 százalékába betörtek már, és bár műszaki cikkek vagy más értéktárgyak helyett sokszor csak kisebb vagyontárgyakat tulajdonítottak el és átmeneti hajlékot kerestek az épületekben, az elkövetők rongálása sokszor teljes felújítást igényelt.

A magas kockázat miatt a biztosítók csak szigorú feltételekkel vállalnak nyaralókra kötött lakásbiztosítást:

–              A behatolásvédelem (megfelelő rácsok, zárak) mellett a kármegelőzés is központi elem: előírás lehet például a központi vízcsap elzárása és a villanyóra lekapcsolása

–              Számos biztosító csak már meglévő ügyfeleknek kínál ilyen fedezetet

–              A díjtétel a kockázat miatt egy hasonló, de állandóan lakott ingatlan díjának másfél-kétszerese lehet

Bérelt lakással is elbánhat az időjárás
Magyarországon a lakások több mint kétharmadának van biztosítása, de ez az arány hosszú távon javulhat, ami egyúttal növekedést hozhat a lakásbiztosítási piacon. Rövid távon azonban egyelőre stagnálás várható – közölte egy friss kutatásra hivatkozva a K&H biztosítója, amely az év első nyolc hónapjában 582 millió forintot fizetett ki lakásbiztosításokra, az átlagos kárösszeg pedig 43 600 forintot tett ki. A társaság szerint a bérelt lakásban élő fiataloknak is érdemes biztosítást kötniük.

Lakásbiztosításnál is köt az évforduló

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése azt mutatta, hogy az ügyfelek harmada továbbra sincsen tisztában azzal, hogy a gépjármű-biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévő biztosítást. Aki pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévő biztosítását, annak a szerződése továbbra is fennmarad.

„Bár a lakásbiztosítások esetében jogszabályilag sosem volt a naptári év kezdetéhez kötve a szerződés évfordulója, a korábbi, évtizedekkel ezelőtti biztosítói gyakorlatban ez mégis általános volt – magyarázza Maják Viktor, az UNION kommunikációs igazgatója. – Aki azóta biztosítást váltott, az évforduló miatt szintén januári kezdettel köthette meg az új szerződését. Emiatt a mai napig a lakásbiztosítások mintegy 15-20 százaléka január elsejei dátummal köttetett. Az ebben érintett lakástulajdonosoknak pedig december elsejéig kell eldönteniük, a következő évre is megtartják-e vagy lecserélik a meglévő szerződésüket.”

Érdemes önrészes lakásbiztosítást kötni?

Aki úgy dönt, új biztosításra vált, a kedvezőbb díjú ajánlatok között gyakran talál olyan konstrukciót, amely a díjkedvezmény ellenében kár esetén 10-100 ezer forintos önrészt tartalmaz.. Az UNION előbb említett felmérése szerint e termékek kevéssé mozgatták meg az ügyfeleket: az új biztosítást kötni tervezők körében mindössze 18 százaléknyian érezték ezt fontos kötési szempontnak, hogy önrész vállalásával csökkenthessék díjukat. Az önrészért cserébe kínált díjkedvezmény mértéke általában 10 százalék körül mozog. Ugyanakkor az 50 ezer forint alatti lakáskárok (általában kisebb beázások, vezetékesvíz-károk) teszik ki az összes káresemény felét. Önrésszel kötött biztosítások esetén csak az önrész feletti kár megtérítését vállalja a biztosító.

Nem vállalhatunk több kockázatot
Pár éven belül eltűnhetnek vagy gyökeresen átalakulhatnak a ma még meghatározó élet- és vagyonbiztosítási konstrukciók a globális felmelegedés, a technológiai fejlődés vagy a fogyasztói szokások változásának a hatására.

Az értékkövetéssel rosszul állunk

Aki egy évre további bizalmat szavaz meglévő lakásbiztosítójának, az sem dőlhet hátra. Az ingatlan és a benne lévő ingóságok értéke ugyanis folyamatosan változhat, és az ingatlan észrevétlenül alulbiztosítottá válhat. A lakásbiztosítási szerződésünket ezért célszerű minden évben áttekinteni.

„Ha az ingatlant bővítik, korszerűbb eszközökkel szerelik fel (új gépészeti elemek vagy nyílásszárók), vagy éppen értékesebb ingóságokkal rendezik be, az új értékeket az ügyfélnek kell bejelentenie biztosítójához. Ezt a bejelentést azonban rendre elmulasztják megtenni” – mutat rá az UNION szakembere.

Annak érdekében, hogy a biztosítási fedezet arányban maradjon a ingatlan és az ingóságok értékével, a biztosítók évente az építőipari árindexhez igazítják a biztosítási összegeket. Ám a biztosító mindezzel csak a korábban rögzített értéket tudja lekövetni.

Tévedés azt hinni, hogy az alulbiztosítottság csak a lakás totális károsodása esetén okoz gondot. Kisebb összegű kár esetén is az az eljárás, hogy megvizsgálják, vajon az érvényes biztosítás pótolni tudná-e a károsult minden értékét. Ha kiderül, hogy nem, az alulbiztosítottság arányával csökkentik az aktuális kár megtérítéséért járó összeget is.