Örülhetnek a dinnyetermelők – Idén is lesz pénz promócióra

2012. július 08. vasárnap - 16:38 / PP/MTI
  •    

Az idén is folytatódik a múlt évi kedvező tapasztalatok alapján a magyar görögdinnye promóciója, fogyasztásának ösztönzése - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár azt követően beszélt erről, hogy a termelők, a kereskedők – a nagy multinacionális áruházláncok – és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői pénteken egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Budai Gyula emlékeztetett: jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és átlagosan 150-170 ezer tonna terem. Hozzátette: a dinnye promóciójára tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek, míg az idén ennek közel háromszorosát tervezik.

A minisztériumi vezető aláhúzta: a magyar görög dinnye minősége kiváló, ezért hatékonyan kívánnak fellépni a különböző piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók.

 Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke arról beszélt, hogy volt idő, amikor Magyarországon 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. A termelést ismét fel szeretnék lendíteni, és ezért a következő években évente ezer hektárral kívánják növelni a termőterületet. Ez további 3 ezer embernek adna munkát évente. Most 15 ezren élnek a dinnyetermesztésből.

 

Górcső alá veszi a kormány a dinnyetermelőket
A vidékfejlesztési miniszter a regisztrált dinnyetermelők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ától. A vizsgálat célja, hogy csak olyan őstermelők árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyszíneken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket árulják. A regisztrált dinnyetermesztők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ával a vidékfejlesztési miniszter – közölte korábban a szaktárca. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a vizsgálat célja, hogy az őstermelők közül csak azok árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyeken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket értékesítik.

Jelezte ugyanakkor, hogy ezek a tervek veszélybe kerülhetnek, ha a termelők nem kapnak megfelelő árat a termékükért. Egy hét alatt ugyanis – több helyen – mintegy 30 forinttal csökkent a dinnye átvételi ára. Míg a múlt héten kilónként 90-99 forint körüli árat fizettek a felvásárlók a dinnyéért, addig most az ár 60-70 forint kilogrammonként.

Pócs János országgyűlési képviselő, a termelők nevében elmondta: egy hektár dinnye önköltsége 1,5 millió forint körül van a gazdálkodónak: tavalyelőtt a magyar görögdinnyetermés 60 százalékát külföldön, 40 százalékát belföldön értékesítették. Ez az arány a promóció kedvező hatásának köszönhetően a múlt évben megfordult. Ezt szeretnék fenntartani az idén is.

Újságírói kérdésre utaltak a sajtótájékoztatón jelenlévők továbbá arra is: a termelők szeretnék elérni a tavalyi átvételi árakat. Ez utóbbit nem pontosították a résztvevők. (A múlt évben 50-60 forint volt átlagosan az átvételi ár.) A fogyasztói árral kapcsolatban konkrétumokat szintén nem említettek, csak annyit jegyezetek meg: a magyar görögdinnye az idén is a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik majd