Ömlenek a milliárdok az ingatlanpiacra

2015. augusztus 02. vasárnap - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac forgalma közel 56 milliárdra nőtt 2015 második negyedében, ami 15 százalékkal nagyobb a tavalyi adatokhoz képest – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb felméréséből.

Kép: Pixabay

Habár a befektetők aktivitása némileg csökkent az első negyedévhez képest, még így is 2007 óta a legjobb második negyedévet tudhatja maga mögött a szektor. A közép- és kelet-európai régióba irányuló befektetések volumene csökkent, főleg az elérhető ingatlanok hiánya és a Varsóban, a régió leginkább likvid piacán tartó bérletidíj-csökkenés miatt.

Spanyolország, Portugália, Finnország és Norvégia ingatlanpiacain a befektetési forgalom kivételes arányú emelkedése volt tapasztalható, mindegyik piac több mint dupla akkora forgalmat bonyolított 2014 második negyedévéhez képest. Németország is erős negyedévet zárt, 12 milliárd eurós forgalommal, ez 62 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

„A befektetések volumene erős növekedést mutatott a negyedévben és egy szilárd európai piac képe rajzolódik ki előttünk. Nemcsak a felzárkózó országokba, Spanyolországba és Portugáliába áramlott jelentős tőke, hanem pl. Németország is nagyon erős negyedévet tudhat maga mögött. Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a piac megpróbál egyensúlyozni az elérhető ingatlanok hiánya és a jelentős befektetési célpontot kereső tőke között – ez pedig jelentős aktivitást váltott ki. 2015 második negyedéve ismét nagy üzletet hozott a spanyol Testo 1,8 milliárd euró körüli összegért megvette a Merlin Properties-t” – mondta Jonathan Hull, a CBRE európai befektetési vezetője.

Kevés a minőségi eladó ingatlan

A régióban a kiskereskedelmi ingatlanok, főleg az első osztályúak iránt nagyon jelentős a kereslet. Leginkább a közép-európai nagyvárosokban lévő nagy alapterületű bevásárlóközpontokat vennének a befektetők, de ezeket gyakran nehéz megszerezni. A cseh ingatlanpiac történetének eddigi legnagyobb üzlete, a Palladium eladása jelentős lökést adott a piacnak. A kiskereskedelmi ingatlanok mellett a befektetők élénk érdeklődést mutatnak az ipari ingatlanok és a szállodák iránt is, ami – párosulva a pozitív gazdasági mutatókkal – erős második félévet vetít elénk” – nyilatkozta Jos Tromp, a CRE közép- és kelet-európai kutatási és tanácsadási vezetője.

Így érdemes befektetni a lottóötöst!
Nemcsak a nyertesnek, hanem a lakosság jelentős részének a fantáziáját megmozgatja egy lottófőnyeremény. A szakértő most elárulja, hogy mihez érdemes kezdeni, ha ekkora összeggel leszünk gazdagabbak.

„Az elérhető első osztályú ingatlanok hiánya és az irodafejlesztések Varsóban, a régió leglikvidebb piacán korlátozták a befektetések mértéket 2015 első félévében. Így továbbra is jelentős nemzetközi keresletet látunk a régió minden szektorában, ami számos üzlet lezárásához vezethet 2015 második felében. A nem központi lokációk iránt viszont megcsappant az érdeklődés a görögországi fejlemények következtében, ami kevesebb üzletet jelent majd ezeken a piacokon az idei év következő részében” – folytatta Jos Tromp.

Magyarország: általános óvatosság

„A magyar ingatlanbefektetési piac az első félévben közel 300 millió eurós forgalmat bonyolított, ebből 250 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő ingatlanok. Ez a szám elmaradt az előzetes várakozástól, mert néhány tranzakció zárása áthúzódott a harmadik negyedévbe. A nyári lassulás mögött a szezonális okokon túl szerepet játszott a görög válság megoldása körüli bizonytalanság, ami több befektetőt általános óvatosságra késztetett.

Az év második fele ugyanakkor sokkal erősebb lehet, csak a folyamatban lévő tranzakciók meg tudják duplázni a forgalmat. Az ősz elején azt is látni fogjuk, hogy milyen nagyobb tranzakciók zárhatnak még a decemberi befektetői hajrában, és hogy a tavalyi 470 milliós forgalmat mennyivel sikerül idén túlszárnyalni” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE magyarországi elemzési vezetője.

Megtakarítás botrányok nélkül
A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!