Olcsó az élelmiszer, de nem tudni meddig

2016. február 06. szombat - 12:18 / piacesprofit.hu
  •    

Két százalékkal estek az élelmiszerárak a decemberhez képest a világpiacokon, azonban nem tudni meddig marad így, mivel az El Niño által okozott szélsőséges időjárás egész régiókban teheti tönkre a termést.

olcsó az élelmiszer

Ki mint vet, úgy arat – Kép: PP

Tavaly decemberhez képest közel 2%-kal alacsonyabb szinten állnak a FAO által nyomon követett élelmiszerek világpiaci ára, főleg a cukor esetében jelentős a változás. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexében (150,4 pont) 2009. április óta nem mértek ilyen alacsony értéket.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. A trend mögött a stabil mezőgazdasági készletek mellett a lassuló globális növekedés és az amerikai dollár erősödése állnak. A visszafogott fogyasztás és a jobbnak látszó tavalyi termés tükrében a FAO tovább erősödő készleteket prognosztizál a szemes terményeknél.

A cukor világpiaci ára egy négyhónapos emelkedést megtörve 4,1%-ot esett a Brazíliából, ami a világ messze legnagyobb cukor előállítója, érkező jó hírek után. A tejtermékek 3%-kal kerültek kevesebbe decemberhez képest. Ennek fő oka az európai és új-zélandi stabil készletek és a gyenge kereslet kombinációja.

A teli raktárak, az erősödő exportpiaci verseny és amerikai valuta mellett a gabona esetében az 1,7%-os árcsökkenést regisztráltak. A növényi olajok ára ugyanekkora mértékben változott köszönhetően a szójaolaj árcsökkenésének.

Mit kezdenek a magyar gazdák a klímaváltozással?
Az egyre gyakoribb időjárási rendellenességek hatására csökkenő termésmennyiségek világszinten és Magyarországon is kihívás elé állítják a gazdákat. A változó körülmények új növényi kultúrák, új vetésszerkezet, új művelési technológiák alkalmazását teszik szükségessé.

Vegyes kilátások 2016-ra

Az El Niño és az azzal összefüggő időjárási jelenségek komoly hatással lehetnek az idei gabonatermésre, főleg a déli féltekén, állapította meg a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése. Dél-Afrikában a búzatermelés akár 25%-kal is visszaeshet, miközben térségünkben és Oroszországban kedvezőek a körülmények. Az Egyesült Államokban és hozzánk közelebb, Ukrajnában is kisebb lett a bevetett terület aránya. Ez utóbbit jósolják szakértők Indiában is, bár a rizs esetében nem épp pozitívak a kilátások az Egyenlítő mentén és az attól délre található területeken hullott hol elégtelen, hol túl sok csapadéka miatt.

2015-re visszatekintve, a FAO valamelyest emelte a teljes globális gabona-előrejelzését, 2 531 millió tonnára. Ez nem meglepő, miután növekedett Kanadában és Oroszországban a gabona-, Kínában, Kanadában és Paraguayban a kukoricatermelés. A rizs esetében Kína, Vietnam és az Egyesült Államok zárt jó évet.

Ezzel párhuzamosan a korábbi becslésekhez képest visszafogottabb adatokkal álltak elő szakértők a világ a 2015-16-os szezonra vonatkozó gabonaigényéről (2 527 tonna), ami még így is közel 1%-kal az előző évi fölött van. Növekszik az igény a búzára, főként a fejlődő országok állattenyésztői miatt, a kukoricára és a rizsre is. A számokat összevetve megállapítható, hogy 2016 év végére 642 millió tonna gabona lesz a raktárakban – több mint a szezon kezdetén. Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kínában jelentős búzakészletek halmozódnak fel.

A klímaváltozás veszélybe sodorja az élelmiszeripart
El tudja látni az élelmiszeripar a jövőben a Föld lakosságát, még akkor is, ha az emberiség lélekszáma meghaladja a kilencmilliárdot? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a kutatókat, és a válasz viszonylag egyszerű: ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor nem.