Nehéz idők jönnek a trafikokra

2012. július 26. csütörtök - 16:13 / piac-profit.hu
  •    

Magyarország erősen füstös országnak számít az Európai Unióban, mivel a lakosság több mint egyharmada rendszeresen dohányzik. Ez a jelenség azonban most megvátlzohat, mivel a kormány jelentősen emelni kívánja a dohánytermékek jövedéki adóját, emiatt akár 900 forint is lehet a cigaretta ára. Az NGM öt százalékos visszaeséssel számol a dohányiparban, a szegmens érdekvédelmi szervezete szerint a kormány intézkedése nehéz helyzetbe hozza a dohánytermesztésben és feldolgozásban érdekelt kkv-kat.

Tavaly a cigaretta forgalmazásból 380 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ezt kívánja most a kormány növelni úgy, hogy közben 600 millió szál cigaretta kiesésével számolnak – hangzik el a Gazdaság TV által készített összeállításban. Szakértők szerint az intézkedés hatására drasztikusan megdráguló dohánytermékek miatt akár duplájára is nőhet a feketepiaci értékesítés és csempészés volumene, ami akár százmilliárdos nagyságrendű jövedéki adó- és áfa bevételkiesést is okozhat a költségvetésben. jelenleg a feketepiacon egy doboz cigaretta 350-400 forint körül kapható.

Akár 900 forint is lehet majd egy cigaretta ára
Akár 900 forint is lehet majd egy cigaretta ára

A dohányzás visszaszorítása érdekében történő lépések azonban negatívan hathatnak az amúgy is gyengélkedő kiskereskedelmi szektorra. Májusban már így is tovább zsugorodott a kiskereskedelmi fogalom: a visszaesés éves összevetésben 2,5 százalék volt, amelyben elsősorban üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak csökkenése játszott szerepet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora alapján az ágazat szezonálisan és naptárhatástól megtisztított értékesítése a 7,7 százalékkal marad el a 2005. májusitól.

 

Éljünk egészségesebben!
A kormány kedden az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvényjavaslatok keretében nyújtotta be egyes termékek jövedéki adójának emelésére vonatkozó javaslatát. Az adó mértékének emelése olyan termékeket érint, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, így a törvényjavaslat amellett, hogy többletforrást teremt az egészségügy számára a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhítheti az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét a javaslat indoklása szerint.
A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő. A cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tétele adója két lépcsőben, 2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől nőne. (A százalékos mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 forint/szál mértékű, tételes adójának 1,8-1,8 forint/szál mértékű emelését irányozza elő. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől kilogrammonként 14.650 forintra, május 1-től kilogrammonként 18.150 forintra emelkedik.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomag- küldő és internetes kiskereskedelemben 2012 májusában 668 milliárd forint, az év első öt hónapjában 3103 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak. Az áprilisi 2,7 százalékos zsugorodás után, újabb 2,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és naptárhatással megtisztított eladások volumene: a szektort lényegében 2006. közepe óta jellemző csökkenő trend meredekségében tehát nincs elmozdulás.

Kockázatos döntés a jövedéki adó emelése

Több szempontból is kockázatos, és negatív következményekkel járhat a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kapcsolatosan kedden benyújtott javaslat a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint.

A szövetség közleményében hangsúlyozza: a jövedéki adó emelése eredeti céljának megfelelően jellemzően a fogyasztókat terheli, emellett az árak további drasztikus emelkedése nagymértékben növelheti az illegális termékek piacát. A szervezet szerint mindez komoly hatással lehet az állami adóbevételek alakulására, a helyi dohánytermesztés felvevőpiacára és foglalkoztatására, valamint a termelési folyamatokra is.

Magyarországon a cigaretta adótartalma már túllépte a 80 százalékot, és a parlamentnek benyújtott javaslat elfogadása esetén 2013-ban messze meghaladja majd az EU által 2018-ra előírt szintet – közölte a szövetség, hozzátéve, a fogyasztási dohány ezzel az adóemeléssel véglegesen elveszíti azt a szerepét, hogy hatékonyan ellensúlyozhassa a feketepiac térnyerését.

A közlemény szerint a dohányipari befektetők célja, hogy olyan, fenntarható piaci környezetben tudjanak működni, amely biztosítja a legális piac stabilitását és nem enged teret a feketepiacnak, biztosítja az elvárt állami adóbevételeket és a dohánytermesztés, gyártás, valamint forgalmazás területén a foglalkoztatás stabilitását. A szövetség szerint a benyújtott javaslat egyikre sem képes, ezért bíznak benne, hogy az említett tényeket is mérlegelő, felelős megoldás születik majd.

Ezt megelőzően (az ásványolajok, s alkoholok és) dohánytermékek árát a 2011. november elején hatályba lépett törvénnyel módosították. Ennek értelmében a dohánygyártmányokra vonatkozó mérték 3 lépcsőben 2011. november 1-jén, 2012. május 1-jén változott, s 2012. november 1-jén is emelkedik majd.