Nagyon mennek a lakáshitelek

2015. június 20. szombat - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén a gazdasági válság előtti szintre futhat fel az ingatlan adásvételek száma. A K&H 200 000 adásvételt vár az idén. Az idei év első négy hónapjának adatai erre utalnak: 55 százalékkal több tranzakció történt, mint 2014 első négy hónapjában, és 33 százalékkal több jelzáloghitel folyósítás volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Kép: Pixabay

Nagyon erős volt az évkezdés az ingatlanpiacon: piaci adatok szerint 2015 első négy hónapjában 44 000 adásvétel történt, míg tavaly a teljes évi 107 000 adásvételből az év első négy hónapjára 28 000 esett. A K&H – figyelembe véve a kedvező gazdasági környezetet, valamint a hitelváltással járó állománymozgást – idén 200 000 adásvételt prognosztizál, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg. Ez pedig igazán bizakodásra adhat okot a bankok számára, hisz ez a szám hasonló mértékű felfutást indukálhat a lakossági jelzáloghitelek piacán. Ezt a vélekedést erősíti az is, hogy idén áprilisig 33 százalékkal több jelzáloghitel folyósítás volt, mit a tavalyi év azonos időszakában.

Ezzel párhuzamosan az átlagos igényelt hitelösszeg idén az első négy hónapban 7,2 millió forint.

A kedvező gazdasági és az alacsony kamatkörnyezet miatt nő a befektetési célú ingatlanvásárlások száma is, továbbá erősödött a prémium szegmens is. Itt különösen magas a befektetési célú ingatlanvásárlás, akik jelzáloghitel felvétele esetén az átlagnál nagyobb összegben gondolkodnak, hisz nagyobb értékű ingatlanokat vásárolnak.

„A második negyedév adatait jelentősen befolyásolja a hitelkiváltás folyamata. Április végéig több mint 20 ezer ügyfélhívást kezeltünk a témában, hatalmas az érdeklődés. Egyrészt a forintosítás, másrészt a kedvezőbb gazdasági környezet miatt sokan most realizálják az évekig csak tervezett ingatlanvásárlást. Mindent egybevetve úgy látjuk, idén a gazdasági válság előtti szintet éri el újra a piac, a várható 200 000 adásvétellel” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hitelkiváltás: százezreket bukhatunk a költségeken
A forintosított lakáshitellel rendelkezők legnagyobb kérdése ma, hogy találnak-e kedvezőbb hitellehetőséget a bankjuk által automatikusan megajánlott szerződésnél. A döntéskor azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az újonnan felvett hitelnek lehetnek induló költségei.