Nagyobb szigor várható az étrend-kiegészítőkkel szemben

2013. április 14. vasárnap - 16:12 / piacesprofit.hu
  •    

A Fogyasztóvédelmi bizottság 2013. április 8-i ülésén vitatta meg az étrend-kiegészítőkkel, különösen azok internetes beszerzése során felmerülő fogyasztóvédelmi kérdéseket. Az ülésen hozott állásfoglalásában a bizottság hatékonyabb fellépést sürget a jogsértésekkel szemben és támogatásáról biztosította a fogyasztói tudatosságot növelő kampányokat.

Jobban ügyelnének – Kép: SXC

2013. április 8-i ülésén tárgyalta az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága az étrend-kiegészítőkkel, gyógyhatású készítményekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos, valamint ezek interneten történő beszerzése során felmerülő fogyasztóvédelmi kérdéseket.

A szakértői ismertetőkben elhangzott, hogy számos bejelentetlen, illegális készítményt forgalmaznak üzletekben, interneten. Az is gyakori, hogy készítmények tiltott hatóanyaggal meghamisítva kerülnek forgalomba – olvasható a Hamisítás Elleni Testület honlapján.

A fogyasztóvédelmi bizottság az elhangzottak fényében állásfoglalást fogadott el, amelyben javasolja az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintését az e területen tapasztalható jogsértésekkel szembeni hatékony fellépés lehetővé tételére. A bizottság álláspontja szerint a hatóságok ellenőrző tevékenységének folyamatossága és összehangoltsága kulcsfontosságú e termékek esetében, ezért ennek javítását kérte valamennyi érintett hatóságtól, valamint a nemzetközi kezdeményezésekben, ellenőrzési akciókban való részvételt is hangsúlyozta. Mivel e termékek a fogyasztók egészségét közvetlenül érintik, és a nem megbízható forrásból származó, illegális készítmények súlyos egészségügyi kockázatokat hordoznak, a bizottság a fogyasztók tudatosságát, tájékozottságát növelő törekvések, kampányok támogatását is rögzítette a bizottsági állásfoglalásban.

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja már több ízben szorgalmazta az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos szabályozás módosítását, valamint folyamatos tájékoztató tevékenységével és alkalmi kampányaival – mint például az idén márciusban zajlott gyógyszerhamisítás elleni kampánnyal – törekszik arra, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a megbízható forrásból való beszerzések fontosságára és a hamisított készítmények egészségkárosító hatására. A HENT szorgalmazza továbbá a rendszeres piaci ellenőrzések végzését, valamint a kiszűrt, visszahívott, betiltott készítményekről és ezek veszélyeiről a lakosság széles körű hatósági  tájékoztatását.

Postai csomagokban érkeznek hazánkba a hamis gyógyszerek
Egy 2012-es EU vámhatósági jelentés szerint a többszörösére növekedett a kisméretű postai küldeményekben talált hamis termékek száma, melyeknek 36%-a hamis gyógyszer volt. Magyarországon mi a helyzet? Hogyan ellenőrzik a reptéri és cargo szállítmányokat? Valóban léteznek elrejtett hamis gyógyszerek? „Magyarországra légi és közúton is érkeznek olyan csomagok, melyekben potenciálisan hamis termékek, tehát hamis gyógyszerek lehetnek – tájékoztat Kriskó Csaba, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főhadnagya. – A feladók kisméretű postai csomagban is küldhetik a készítményt, de ha az országon belül is vannak kapcsolataik, nagyméretű, cargo szállítmányként is bejuttathatják az alapanyagokat.” Ekkor a kiszerelés, bliszterezés, csomagolás, dobozolás csakúgy, mint a hamisítványok kipostázása a megrendelőknek, már belföldön történik.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek