Nagy lehetőség a magyar gazdáknak a földtörvény

2012. július 24. kedd - 10:06 / PP/MTI
  •    

A földek haszonbérbe adása az első olyan program az ország történetében, amelynek során az állami földeket családi gazdálkodók kaphatják meg, míg az új földtörvény tervezete 1100 év után a legnagyobb lehetőség a magyar gazdálkodók számára - fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a Zala megyei Kiscsehiben.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a múlt héten az országgyűlés elé terjesztett jogszabállyal először mondja majd ki törvény, hogy "földet az vásárolhat, aki földműves", aki helyben él és gazdálkodik, nem pedig "spekuláns, városi vagy külföldi befektető vagy zsebszerződéses".

Szabó Csaba miniszteri biztos ismertetése szerint Zalában mintegy 650 hektár földterületre 36 pályázatot írtak ki, eddig 18 zárult eredményesen közülük. Az első három nyertes között egy tornyiszentmiklósi, csaknem 70 hektáron gazdálkodó állattenyésztő mintegy 4 hektáros területre, egy letenyei gazdálkodó a 19 hektárja mellé további 4,5 hektárra, egy felsőrajki kft. pedig a 500 hektáros területéhez csaknem 22 hektáros birtokra kötött szerződést.

Fazekas Sándor előadásában elmondta, hogy ebben az évben 65 ezer hektár földet kívánnak haszonbérletbe adni, de jövőre akár 100 ezer hektárt is. Mostanáig mintegy 900 haszonbérleti szerződést kötöttek meg – az átlagnagyság 20 hektár -, és a szerződések közül mintegy 20 esetében merültek fel kifogások.

 

Konszenzusos földtörvényt szeretne a kormány
Fazekas Sándor szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikum törvényhez hasonlóan az új földtörvényről is konszenzusos jogszabály megalkotására törekszik. A kormány az új földtörvény tervezetét első olvasatban holnap tárgyalja, ezt követően a javaslat július 12-én kerül az Országgyűlés elé. Az új földtörvény célja, hogy a termőföld a magyar földművesek tulajdonába kerüljön, a jogszabály ennek érdekében határozza meg a tulajdonszerzésre, a földhasznosításra és – használatra, továbbá a birtokméretekre vonatkozó szabályokat. A miniszter a tanácskozást követően konstruktívnak és szakmailag előremutatónak tartotta az ellenzéki pártok szakpolitikusaival tartott egyeztetést.

Ez utóbbiak kapcsán kitért arra, hogy Fejér megyében egy eddig egy kézben lévő 5.000 hektáros területen most már 30 bérlő van, Borsodban egy 3.000 hektáros birtokon ma már 25-en gazdálkodnak. Utalt rá, hogy a szigorúan megszabott pályázati feltételek és az egységes aranykoronánkénti ár, valamint az ellenőrzési rendszer biztosítja, hogy "elváljon a spekuláció a valódi földműveléstől".

A honvédség, a MÁV, a nemzeti parkok tulajdonából és a zsebszerződések megszüntetése révén újabb területeket lehet majd haszonbérbe adni. A zsebszerződések felszámolása kapcsán azt is megfogalmazta, hogy a jelenlegi kormány az első, amelyik ténylegesen tesz valamit ezen a területen, és bár ellenérzések veszik körül, "diplomáciai mozgolódás is van", ez nem állítja meg az egymilliárd forintos kerettel biztosított állami földvásárlást.

Fazekas Sándor az új földtörvény tervezete kapcsán kiemelte, hogy a föld nemzeti kincs, és most van rá először lehetőség, hogy a jog eszközeivel és gazdasági eszközökkel, illetve odafigyelő gondoskodással megvédjük. A földvásárlási moratórium 2014-es lejárta után fel kell készülni arra, hogy más törvényi feltételek lesznek, vannak, akik "ugrásra készen állnak a magyar föld megvásárlására", de a magyar gazdák érdekeit védeni fogjuk – nyomatékosította.

  Részletesen beszélt azokról a feltételekről, amelyek biztosítják, hogy helyben élő gazdálkodóknak előzetes hatósági engedélyeztetés során és a gazdálkodás jellegétől függően meghatározott maximális birtokméretek betartásával lehet majd földet vásárolniuk. "Nem akarjuk tönkretenni a nagy gazdaságokat, a kicsiket és a közepeseket akarjuk felzárkóztatni" – szögezte le a szakminiszter.