Nagy sikert arattak a magyar cégek Jekatyerinburgban

2012. október 25. csütörtök - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

2012. október 17-19. között rendezték Jekatyerinburgban az „Oroszország Önkormányzatai”- 5. Nemzetközi Befektetési Fórumot és Kiállítást, amelyhez kapcsolódóan 5 magyar vállalkozás vett részt közös standon a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával. A standot a megnyitó napján Szverdlovszk megye kormányzó-helyettese, gazdaságfejlesztési minisztere és külkereskedelmi minisztere is felkereste.

A fórum és kiállítás négy éven keresztül Moszkvában volt, ebben az évben azonban a rendezvény Jekatyerinburgban kapott otthont. Oroszország „harmadik fővárosa”az elmúlt években és a jövőben is több nagyobb nemzetközi rendezvény lebonyolításának helyszíne. A város jelölt az Expo2020-ra, valamint egyik helyszíne lesz a FIFA 2018-as futball világbajnokságnak is.

A magyar cégek a fórumon és a kiállításon lehetőséget kaptak arra, hogy a vízgazdálkodás, ipari automatizálás, lakóházépítés, autóbuszgyártás, energiahatékonyság, világítási rendszerek területein bemutassák technológiájukat és szaktudásukat.

A magyar cégek a keleti nyitás politikáján belül jelentek meg Jekatyerinburgban.

A fórummal párhuzamosan a jekatyerinburgi külgazdasági szakdiplomata és a Magyarországi Főkonzulátus által szervezett külön programokon vettek részt a magyar kiállítók, amelyek ideális bemutatkozási lehetőséget biztosítottak azon hazai cégek számára, melyek az orosz piacon önkormányzati, vagy állami projektekben szeretnének részt venni.

Újra kkv-hét!
Az Európai Bizottság 2012-ben immár negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai KKV Hetet. A 27 tagország és 10 meghívott ország részvételével zajló rendezvénysorozattal Európa kifejezi elismerését vállalkozásai számára a munkahelyteremtésben, az innovációban és a versenyképességben vállalt szerepükért.

A cégek többek között kerekasztal megbeszéléseket folytattak Szverdlovszk megye építésügyi miniszterével és a helyi sajtó képviselőivel. Jekatyerinburg városa és az egész uráli régió komoly érdeklődést mutat azon magyar cégek iránt, amelyek részt tudnak venni a „tiszta víz” elnevezésű programokban, az energiahatékonyság növelésében, a városi közlekedési infrastruktúra modernizálásában. A rendezvény második napján adták át a szintén magyar projektként megvalósított jekatyerinburgi víztisztító állomást, mely a rendezvénytől függetlenül is felhívta a magyarok jelenlétére a figyelmet.

Az Urálon túli orosz piacokon érezhetően növekszik a magyar érdeklődés, mely a külkereskedelmi adatokban is megmutatkozik. 2011-ben az előző év azonos időszakához képest a Szverdlovszk megyébe irányuló magyar export 304%-kal növekedett.

Kereskedelemfejlesztési pályázatot indít a HITA
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Kereskedelemfejlesztési pályázatot írt ki 2012. április 14. és 2013. június 30. között megkezdett külpiaci projektek megvalósítására. A pályázat kiemelten támogatja azokat a magyar mikro, kis- és középvállalkozásokat, amelyek magas magyar hozzáadott értéket jelentő termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. A pályázat alapvető célkitűzése a kkv-k magyar exportban jelenleg alacsony részarányának növelése. A rendszer magyar termékek és szolgáltatások versenyképességének javítását kívánja elősegíteni. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 400 millió forint. A pályázatokat 2012. október 11-től 2013. január 16-ig várja a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek