Mit hozhat a második félév a szállodáknak?

2012. július 28. szombat - 22:22 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A 2012-es esztendő első félévéhez hasonló hullámzó folyamatainak fennmaradását várják a szállodák az év hátralévő részére is. Vidéken inkább a foglaltság javulásában, a fővárosban a nyomott árak emelkedésében bíznak az üzemeltetők - derül ki a Magyar Holtel Monitor (MHM) Szallodak.hu-val együttmőködésben végzett modellezéséből.

Mi történt az első két negyedben?

Az első félév igencsak próbára tette a hazai szállodáik üzemeltetőit és tulajdonosait. A forintban mért átlagárak az első negyedévben tovább estek, s a tavalyi igen nyomott foglaltságot is csak a második három hónap végére tudták hozni a hotelek.

Erősödött a külföldi forgalom
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, májusi adatokra vonatkozó gyorsjelentése a külföldi forgalom élénkülését mutatta. Ebben valószínűsíthetően számottevő szerepe van az igen alacsony hazai áraknak. A belföldi forgalom azonban ebben az időszakban is gyengélkedett. A szakma az idei évben bízik abban, hogy a hosszú hétvégék ebben a szegmensben is segíthetik az erősödést.

Az átlagosnál jobb teljesítményt az MHM korábban publikált adatai szerint a budapesti három és négy csillagos szállodák mutattak. Ennek oka főként az volt, hogy a Malév csődje miatt erősen megnőtt a fapadosok részaránya, s az ezekkel érkező vendégek döntően e szegmensbe eső hoteleket keresnek. Az időszak nagy vesztesei a vidéki három csillagos és a budapesti öt csillagos házak voltak. Ennek számos oka van, de azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a vidéki három és négy csillagos hotelek erős árversenye (egyebek mellett a kuponos akciók) összetolta a két szállodakategória árait, amely a csillagos házakat hozta kedvezőbb helyzetbe (például a magasabb színvonalú szolgáltatások miatt).

Hasonló folytatás várható

Az esztendő második hat hónapjában a korábbi folyamatok folytatódását várják a hotelek, mind az elérhető árakra, mind a foglaltsági adatokra vonatkozóan. Régiónként és kategóriánként számottevő eltérések mutatkoznak ugyanakkor.

Míg a vidéki szállodák inkább a foglaltság javulásában bíznak,  a budapestiek elsősorban az elérhető árak javulását remélik. Utóbbi körben a 3 csillagos szállodák (részben a diszkontforgalom emelkedése miatt) az MHM-modell szerint javítani tudják majd eredményeiket. A budapesti négy csillagos házaknál pedig inkább az átlagárak mintsem a kihasználtság javulása tételezhető fel az előrejelzés szerint.

Nem arat már a wellness

A fellendülésre még várni kell
A turizmus még nem tért magához a válság után, a szakmai szervezetek a következő egy-két évben nem reménykednek a látványos fellendülésben. A szállodaipar kilátásai bizonytalanok, az utazásszervezők óvatosabb üzletpolitikát követnek.

A wellness szállodákban fennmarad a kihasználtság  és az átlagár a negatív stagnálásának állapota, de a gyógyszállodáknál lehet bízni némi javulásban a kihasználtság terén. A boutique, illetve fashion szállodák piacán ugyanakkor a kedvező folyamatok fennmaradása várható.

A vendégekforgalmat illetően az üzleti vendégek száma (bel- és külföldi egyaránt) emelkedik majd. A wellness turistáknál azonban stagnálás, a családi és nyugdíjas utazóknál pedig visszaesés vetíthető előre. A beutazó piacon a csoportos üzleti vendégek csökkenésére lehet számítani az MHM előrejelzése szerint.