Milliárdokat vesznek ki a patikusok zsebéből

2013. július 30. kedd - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Jelenleg több milliárd forintos veszteséget könyvelnek el a patikák azzal, hogy folyamatosan szűkül a patikai szektorban forgalmazható termékek köre - közölte a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) hétfőn az MTI-vel. A szervezet ezért javaslatot tett a versenyhátrány ledolgozására.

Kép:Pixabay

A HGYSZ közleménye szerint a versenyhátrányt az okozza, hogy a patikákban forgalmazható termékek köre folyamatosan szűkül. Ezzel párhuzamosan a hipermarketek és a drogériák olyan egészségmegőrzéssel kapcsolatos terméket árusíthatnak, amelyek nem forgalmazhatók patikákban, továbbá az elmúlt években az úgynevezett gyártói vaklicit is jelentős – havonta 400-450 ezer forintos – árréstömeg-kiesést okozott.

Meglátásuk szerint javítana a helyzeten, ha meghatároznák a gyógyszertárakban elérhető termékek körét, a marketingszabályokat egységesítenék és egyértelművé tennék. Úgy vélik, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek gyógyszertáron kívüli forgalmazásának szigorítása kedvező körülményeket teremtene egy fenntartható gyógyszertári piac megalapozásához, jelentős állami beavatkozás nélkül. A szövetség azt javasolja, hogy a gyógyszertárakban minden olyan termék árusítható legyen, amely az egészségmegőrzéssel, higiéniával és egészségápolással összefüggésbe hozható. Az egyéb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek árusítását pedig szigorítanák a gyógyszertáron kívül.

A közlemény szerint az általuk megfogalmazott javaslatok jelentős állami beavatkozás nélkül segítenék a szektor fenntartható működését. Javaslataikat megküldték az illetékes szerveknek.

Ugyanakkor egy friss felmérés szerint a vény nélkül kapható gyógyszerek (OTC) hipermarketben vagy drogériában történő vásárlásának lehetőségével csak kevesen élnek, a legfőbb gát a felkészült szakszemélyzet hiánya.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek