Menő az egyérintős a fesztiválokon

2015. július 11. szombat - 18:13 / piacesprofit.hu
  •    

Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál fizethetünk érintőkártyával, és néhány helyszínen, például a nyári fesztiválokon különleges előnyökben is részesülhetünk, ha ilyen típusú kártyát használunk. A MasterCard tapasztalatai szerint a nyári szabadidős programok során is egyre több egyérintéses kártya kerül elő a fizetésnél, ami nem csoda, hiszen folyamatosan növekszik az érintőkártyák száma és az ilyen típusú fizetés népszerűsége.

Kép: MTI

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai is azt igazolják, hogy az elmúlt időszakban jelentősen bővült az érintőkártyák száma. A friss statisztikák szerint 2015. első negyedévében közel kétszer annyi egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya volt forgalomban, mint az előző év azonos időszakában. Ennek eredményeképpen a Magyarországon kibocsátott fizetési kártyáknak már több mint 44 százaléka – 3,9 millió darab – egyérintéses. 2015. első negyedévében a hazai vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, több mint 70 milliárd forintot fizettek érintőkártyával, ami összesen csaknem 20,5 millió fizetési tranzakciónak felel meg.

A MasterCard legfrissebb statisztikáiból  az is látszik, hogy a hazánkban véghezvitt egyérintéses tranzakciók száma több mint háromszorosára emelkedett (+213%-os növekedés) az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók értéke pedig 141 százalékkal nőtt, vagyis több mint duplájára bővült.

„Örömmel látjuk, hogy az érintőkártya használata mára hétköznapi gyakorlattá vált hazánkban, sőt, elmondható, hogy Európán belül Közép-Európa, és köztük Magyarország ebben a tekintetben az élvonalban van. A fizetési mód népszerűségét mutatja az is, hogy jelenleg minden negyedik vásárlás egyérintéssel történik Magyarországon ” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „A kártyabirtokosokat arra biztatjuk, hogy fesztiválozás alkalmával se felejtsék otthon a plasztikot, hiszen segítségével kényelmesebben, gyorsabban és egyszerűbben tudnak fizetni, és számos egyéb előnyhöz is juthatnak.”

Jó hír a kártyabirtokosoknak, hogy a megvalósuló legnagyobb hazai fesztiválokon érintőkártyájukkal különleges előnyökhöz juthatnak. A Balaton Sound, a Sziget Fesztivál, a B.MyLake, a Strand Fesztivál és az EFOTT rendezvényein helyi promóciókban vehetnek részt, árkedvezménnyel vásárolhatnak, vagy a fesztiválkártyásoknál gyorsabban, a VIP soron juthatnak be a koncertek helyszínére.

A magyarok egyébként élen járnak a fesztiválok készpénzmentesítése terén mind régiós, mind Európa-szinten. A legkiemelkedőbb fesztiválokat évről évre díjazó Festival Awards Europe verseny idei győztesei között nem szerepel más teljesen készpénzmentes rendezvény a Sziget Fesztiválon kívül, ami viszont a nagydíjat nyerte el. Míg a kontinens többi országában a hasonló eseményeken vegyes (pl. a világ egyik legjobb fesztiváljának tartott Glastonbury fesztiválon) vagy kuponos (pl. a szintén díjnyertes belga I Love Techno fesztiválon) fizetési rendszer a jellemző, addig nálunk a készpénzmentes rendezvényeken már mobillal is lehet fizetni.

Olcsóbb lesz a bankkártyás fizetés
A POS terminálok alkalmazása megéri a kereskedők számára. Az ügyfelek egyes fizetéseinek összegét a kártyák akár egyharmaddal is képesek megnövelni. Az EU ezen felül szeptembertől csökkenti a kereskedők által fizetendő kártyahasználati díjakat.