Megrohanták a gólyák az albérleteket

2012. augusztus 29. szerda - 15:47 / piac-profit.hu
  •    

A finisébe érkezett a felsőoktatásba jelentkezők albérletrohama augusztusban. Az adatokból kiderült, hogy inkább a nagyobb méretű, többszobás lakások kerültek fókuszba, amelyeket többen összeállva vettek ki a leendő hallgatók.

A Duna House összehasonlította a 2012 első féléves albérleti piac adatait az augusztusi értékekkel, amely így megmutatja, hogy a szokásos bérlakás forgalomhoz képest milyen eltéréseket hozott a felsőoktatásban szeptemberben kezdők rohama. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a diákok egy része a kis garzonlakásokat kereste, mások többen összeállva igyekeztek nagyobb, többszobás lakást kivenni, amely így egy személyre bontva gazdaságosabb variáció.

Az elemzés meglepő eredménnyel szolgált, ugyanis idén feltűnően többen választották a közös albérleti megoldást, amely a 70 m2-nél nagyobb, többszobás lakást kínáló tulajdonosoknak kedvezett. Amíg az év első felében a 70 m2-nél nagyobb lakások forgalma a teljes piac 43%-át tették ki, addig augusztusban ez az érték 53%-ra ugrott fel, ami a kategória 23%-os emelkedését jelenti.

A 70-110 m2 közötti (augusztusban látványosan keresettebb) méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt. Ez a szokásos piaci átlagnál, amely 2,1 nagyjából egy szobával mutat többet. Mindez nem volt hatással az épület típusának preferenciájára, ugyanis az év első felében éppúgy 22% volt a panelek forgalma a téglalakások mellett, mint augusztusban.

Az intenzív forgalom azonban nem volt hatással az árakra. Budapesten például a Duna House hálózata augusztusban a szokásos havi mennyiség dupláját közvetítette, amelyen belül a 70-110 m2 közötti bérlakások ára nemhogy nőtt volna, hanem kicsit még csökkent is. Az érintett mérettartomány átlagos havi bérleti díja az első félévben a fővárosban 117 ezer Ft volt, míg augusztusban ugyanez az átlag 108 ezerre csökkent.