Megint visszasorolták Görögországot

2013. június 12. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

AZ MSCI index történetében először történik meg, hogy egy fejlett piacot visszasorolnak feltörekvőbe. A görögök újra egy kategóriába esnek Magyarországgal azután, hogy 83 százalékot zuhant az index 2007 óta.

Az ok, hogy akadályokba ütközik a részvénykölcsönzés és a „shortolás”. Ráadásul a Coca-Cola is inkább elvitte Londonba a részvényeit kereskedni. Ugyanakkor Katar és az Egyesült Arab Emirátusok feltörekvő piaci pozícióba kerültek, miközben Marokkó visszakerült a „frontier” piaci státuszba, míg Tajvannak és Dél- Koreának nem sikerült megugrania a feltörekvő és fejlett piacok közötti gátat.

Közben a kínai A részvények szintén felülvizsgálat alá kerültek azzal a céllal, hogy bekerüljenek a feltörekvő piaci részvényindexekbe. Így nem meglepő, hogy a görög index az elmúlt napokban jelentős csökkenéseket szenvedett el, s megérkezett a 200 napos mozgóátlagra, amely támaszként szolgál. A DAX index tegnap újra a 30 napos mozgóátlag alá került, s így újra célba veheti az 50 napos mozgóátlagot és a támasz szintet 8,050 pont környékén. Ez lenne a második támadás a védvonalak ellen, amiből lehet egy dupla alj, de az is lehet, hogy jön majd egy harmadik, vagy negyedik támadás, amire eltörik a szint.

Az S&P500 index esetén hasonló a helyzet. Ez is a 30 napos mozgóátlag alá került újra, s itt is ostrom alá kerülhet az 50 napos mozgóátlag és a támaszszint 1.600 pont környékén. A BUX-ban más a helyzet. Úgy tűnik, hogy az index sikertelen kitörést hajtott végre, s visszaesett a bázisba. Így ma tovább folytathatja útját a 19.156 pontnál levő 20 napos mozgóátlag felé.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

A jó kezdés után gyengén fejezték be a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A nap első felében felfelé íveltek az indexek, de záráshoz közeledve elromlott a hangulat, makroadatok tegnap nem alakították az árfolyamot (Dow -0,77%, Nasdaq -1,06%, S&P500 -1,02%). A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan hitelminősítésének kilátásait stabilról negatívra rontotta a Standard & Poor’s hitelminősítő. A bank árfolyama 1,7%-ot esett a tegnapi kereskedésben. A devizamozgások miatt akár 7 milliárd dolláros vesztesége is lehet a Citigroup-nak, a Portables Partners elemzője szerint. Ez akkor lehetséges, ha a dollár erősödik a főbb devizákkal szemben.

Európa

Lejtőre kerültek tegnap a főbb nyugat-európai piacok, bár az utolsó órákban már felfelé araszoltak az árfolyamok, de még így is látványos mínuszban fejezték be a tegnapi kereskedést. Az MSCI tegnap fejlett piacról fejlődővé minősítette le Görögországot. 11 órakor ipari termelési adatot publikálnak az eurózónából.

Olaj, arany

Az olaj a tegnapi gyengélkedés után ma tovább esett, a WTI 94,58 dolláron állt ma reggel. A befektetők továbbra is a készletadatokra és a Fed politikájára koncentrálnak. Az arany 1.375 dollárig csökkent. A kínai ünnep, ami csökkenő fizikai keresletet jelent, és a központi bankok monetáris élénkítő politikájának leállítása a fő negatív tényező.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

Tegnap kora délután a forint még a 301-es árfolyamot kóstolgatta, azonban hirtelen irányt váltott és egészen 297-ig korrigált vissza az elmúlt napok után már szinte megszokottnak számító nagy elmozdulással. Ma reggel is ezen az árfolyamon kereskednek az EUR/HUF devizapárral. Tovább folytatta az emelkedést az EUR/USD devizapár, melynek értéke 1,3257-ről 1,3313-ig emelkedett.

Távol-Kelet

A japán Nikkei index jelentős eséssel kezdte a napot, azonban a 13.000 pontos támaszszint megtartotta az árfolyamot és nap végére képes volt visszább erősödni, de még így is 0,42%-os csökkenés volt tapasztalható. Ma már a hongkongi tőzsde is zárva tartott, nemcsak a shanghai a sárkányhajó fesztivál miatt, azonban holnap már újra kinyit mindkét tőzsde.

A nap második felében egy kisebb jen gyengülés volt tapasztalható ezzel az árfolyam 96,72-ig emelkedett. Kisebb mérséklődés volt tapasztalható a szingapúri és a koreai tőzsdén is.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”