Megint drágább lehet a tankolás – vagy nem

2014. július 13. vasárnap - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve, július 16-án, szerdán a benzin ára 2 forinttal emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 2 forinttal csökken, de az elmúlt két hét tapasztalata alapján akár el is maradhat a változtatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent kőolaj ára a héten 106 dollár/hordós szint alá került, heti átlagban közel 3 dollárral lett olcsóbb. Az árcsökkenés oka, hogy az iraki harcok továbbra is elkerülik a legjelentősebb kitermelő helyeket, a kurd területeknél is növekszik a kitermelés, valamint Líbiában régóta lezárt olajtermelő egységek léptek ismét üzembe. A Brent 1 hónapos határidős ára a héten gyorsabban csökkent, mint a WTI ára, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség fél dollárral lett kisebb (6 dollár). A különböző piacokon főként csak a dízel ármozgása követte az olajárak változását – olvasható a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 7 – július 11-e  közötti időszakban 1,3 százalékkal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon) 1,2-1,6 százalékos árcsökkenés volt kimutatható. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,2 százalékkal került lejjebb, az észak-európai piacokon 1,6 százalékos volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a július 7-július 11-i héten 227,6 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 0,1 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2 százalékos növekedés és 1,6 százalékos csökkenés között változtak az árak, a gázolajnál 1,2-1,6% körüli volt az árak mérséklődése. Ezen a héten az árfolyam változása tehát alig befolyásolta az árak változását.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – az gázolaj ára várhatóan 2 forinttal csökkenhet, a benzinnél a mediterrán piaci folyamatok szerint 2 forint körüli emelkedés várható. Mivel a benzin ára a másik két piacon csökkent, ezért el is maradhat az áremelés. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, ezért valószínű a csökkentés, azonban immáron két hete a csökkenő dízel jegyzésárak mellett sem történt változtatás az áraknál.

A fenti adatok alapján a benzin ára 428-430 forint/liter között ingadozhat, a gázolaj ára 427-429 Ft/liter között mozoghat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,6 százalékkal, a gázolaj ára 1,2 százalékkal emelkedett. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 3,8 százalékkal kevesebb benzint, de 2,4 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Még olcsóbb lehet az életünk
A következő hónapokban is a fogyasztói árak csökkenésére számítanak az elemzők, miután a júniusi fogyasztói árindex ismét alacsonyabb lett a piac által vártnál. Ugyanakkor az év végére újra beköszönhet az infláció.