Megalakult a Hungarikum Klub

2013. július 21. vasárnap - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

Megalakult a Hungarikum Klub, a fórum a már hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek képviselőinek és a Hungarikum Bizottság tagjainak részvételével tartotta alakuló ülését csütörtökön, Budapesten.

Védik a magyar értékeket – Kép: Pixabay

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerint a klub célja egy olyan fórum létrehozása a hungarikumok gyűjteményében szereplő értékek képviselőinek és a bizottság tagjainak, ahol az aktuális kérdések mellett a védett értékek jogvédelméről egyeztethetnek. A szervezet a Hungarikum Bizottság 14 tagjából és a jelenleg 16 hungarikummá nyilvánított nemzeti érték képviselőjéből áll.

Az első ülésen a testület a határon túli magyar értékekkel – épített örökség, népszokások, ételkészítési hagyományok – is foglalkozott, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek – közölte a miniszter. A bizottság működési forrásaiból 200 millió forintos kommunikációs keret áll rendelkezésre különböző kiadványok megjelentetésére, honlapfejlesztésre; a közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. A nemzeti értékek és hungarikumok kiemelt jogvédelmet élveznek, a bizottság a külföldi eredetvédelmi és iparjogvédelmi eljárásokban, vagy az esetleges peres ügyekben is segítséget nyújt. A hungarikumok külön meg fognak jelenni az őszi budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

A miniszter szerint a szervezet a hungarikumokkal kapcsolatos véleményeket, és bírálatokat is tárgyalta. Újságírói kérdésre kitért arra, hogy a Hungarikum Szövetség (HUSZ) több kritikát is megfogalmazott a minősített hungarikumokkal kapcsolatban. Hozzátette: ha a karcagi birkapörkölt az UNESCO védett értékeinek listáján szerepel, akkor méltó a hazai védelemre is. Szólt arról is, hogy több ételkészítési hagyomány esélyes a hungarikum címre, példaként a csabai kolbászt és a bajai halászlevet emelte ki.

Védjegyet kapnak a nemzeti parkok termékei

Egyre többen keresik a hagyományos értékeket, egy-egy régió sajátosságait megjelenítő biotermékeket. A Nemzeti Parki Termék védjegy nem titkolt célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus minőségi fejlődéséhez.