Még nincs minden veszve: reménysugár az autóiparban

2012. november 05. hétfő - 20:49 / piacesprofit.hu
  •    

Októberben 4047 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 15,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tíz hónapban pedig 16,2 százalékkal 43 369-re nőtt az új autók száma - közölte hétfőn a Datahouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Októberben 843 új kishaszonjármű került forgalomba, 9,7 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos hónapjában. Január-októberben a forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma 5,5 százalékkal 8914-re nőtt. Az idén az első tíz hónapban jelentősen, több mint 71 százalékkal esett vissza a forgalomba helyezett buszok száma 2011 január-októberhez képest, a nagyhaszon-járműveké viszont kismértékben – 1,1 százalékkal – nőtt, 3522-re.

Motorkerékpárból októberben az előző évinél 13,8 százalékkal többet helyeztek forgalomba, 107 darabot. 2012 első tíz hónapjában 1693 új motort helyeztek forgalomba, ez 6,4 százalékkal kevesebb mint 2011 azonos időszakában. A Datahouse adatai szerint októberben összességében 6,8, január-októberben pedig 12,4 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett gépjárművek száma.

Az MGE előrejelzése szerint az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, és hónapról hónapra pozitív trendet mutatva végül is 10 százalék feletti növekedést fog hozni 2012-ben – hangsúlyozza közleményében az egyesület. Az MGE hozzáfűzi: az első tíz hónap alapján óvatos örömre ad okot, hogy a trend – kisebb botlásokkal – a kilábalás felé mutat akkor is, ha a volumen még mindig messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne.

Az új személyautó értékesítés mintegy 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem “kerültek elő” – hívja fel a figyelmet az egyesület. Mivel a céges gépjárműpiac Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el. Szükségesnek és elengedhetetlennek látja az MGE, hogy kedvező, biztonságos finanszírozási termékek kerüljenek a piacra annak érdekében, hogy az értékesítés stabil és jelentősebb növekedésnek indulhasson.

A motorkerékpár piacot pozitívan befolyásolhatja az MGE szerint a 125 köbcentiméter alatti motorok arányának jelentős növekedése, az ezeket támogató kampány és az, hogy vezethetők “B” kategóriás jogosítvánnyal.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor