Még nem látszik a hőség a kukorica árán

2015. augusztus 04. kedd - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Bár összességében drágultak a gabonafélék, ez nem a búzának és a kukoricának, sokkal inkább az árpának, rozsnak és tritikálénak volt köszönhető. A fő gabonafélék ára az idei év tendenciájához hasonlóan júliusban is csak kismértékben változott.

Kép: MTI

Júliusban 3 százalékot erősödött a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX), és ezzel a nyár második hónapjában 9030 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Ennek ellenére a búza ára csökkent a múlt hónapban. Az aratás megkezdésére 49,5 ezer forintig mozgott vissza a malmi és 43,5 ezer forint lett a takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli átlagára, és az értékek azóta sem változtak érdemben. Országosan 5,2 millió tonna őszi búza termett idén, aminek mintegy 70 százaléka malmi minőségű.

Korábban a kedvezőtlen időjárás miatt globálisan negatívan alakultak a terméskilátások, és ezzel összefüggésben erősödő árakra számíthattunk, ám ez eddig nem igazolódott be.

A Magyarországon uralkodó hőség eddig nem gyakorolt hatást a kukorica hazai árára, így az továbbra is stabilan alakult, alig valamivel 40 ezer forint fölött állt. A betakarítás közeledése általában az árak csökkenését eredményezi, ezt ellensúlyozhatják most a nagy meleg miatti romló terméskilátások. A becslések szerint idén a tavalyi rekordnál lényegesen kevesebb kukoricát takarítanak majd be idén. Az említett okok miatt a kukorica árának további alakulása bizonytalan.

Bővülő termelés, alacsonyabb árak – ezt hozza a következő évtized
Bőséges termés a gabonák esetében, megnövekedett termelékenység és visszafogott ütemű növekedés a kereslet terén – minden tényező adott a mezőgazdasági termékek árainak fokozatos csökkenéséhez. Mégis, az árszint várhatóan nem megy az alá, amit a kétezres évek elején tapasztaltunk, állapítja meg a legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen jegyez.