„Magyarország gyönyörű” – trendforduló a turizmusban

2014. január 12. vasárnap - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Több orosz, kevesebb osztrák turista érkezett hazánkba tavaly, felpörgött a belföldi turizmus részben a Szép kártyának köszönhetően, amelyre lényegesen több pénzt töltöttünk fel tavaly, mint korábban.

Jól pörgött a magyar turizmus – Kép: Pixabay

2013 első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal nőtt. A szállodákban is növekedést mutatott a külföldi vendégéjszakák száma (+4,7%). A belföldi vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken 4,2 százalékos növekedést ért el az év első tizenegy hónapjában, a szállodák belföldi vendégéjszakáinak száma ugyanebben az időszakban 6,3 százalékkal nőtt. Az összes vendégéjszaka szám 4,6 százalékkal bővült 2013. január–novemberben, a szállodákban pedig 5,4 százalékos növekedést regisztráltak ugyanezen időszakban.

Független adatok is a belföldi turizmus felpörgését erősítik meg.

„Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, az adatok azt mutatják, hogy Magyarország vendégszerető, jó programokat, és jó szolgáltatásokat kínáló, gyönyörű ország” – mondta Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár.

Szavai szerint a belföldi turizmus növekedése a SZÉP-kártyának köszönhető, amelynek célja kettős: a gazdaságfejlesztési célok mellett a munkavállalók egészségmegőrzésének segítése. Adataik szerint a felhasználás összege a megelőző évhez képest 50 százalékkal 68 milliárd forintra nőtt. A kártya bevezetése óta 111 milliárd forinttal segítette a hazai turizmust és vendéglátást – emelte ki. (Szakmai szervezetek szerint tovább erősödhetne a belföldi turizmus, ha adómentes lenne a Szép-kártyára történő feltöltés.)

Hangsúlyozta, hogy az ágazat közel 9 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, a munkahelyteremtéshez pedig több mint 10 százalékkal. A turizmussal munkahelyet teremteni az ország bármelyik pontján lehet, az ágazat sokféle képesítésű dolgozót tud foglalkoztatni.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint a beutazó forgalomban 2011 óta dinamikus a növekedés, a nemzetközi, európai, régiós trendek, utazási- és foglalási szokások változásának nyomon követése kiemelten fontos feladat a további növekedéshez.

A legfontosabb küldő piacok alakulása vegyes képet mutat. Ausztria és Németország esetében kisebb visszaesést tapasztaltak, miközben az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt. Közlése szerint a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adatai alapján a magyarországi szálláshelyeken 3,2 százalékkal nőtt a foglaltság a vizsgált szállodák esetében. A Revpar (egy kiadható szobára jutó bevétel) 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót, ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el – mondta. Horváth Gergely kiemelte, hogy az MNB adatai szerint a turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1,845 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

Egy hetet sem nyaraltunk a nyáron
Egyre kevesebben utaznak el egy egész hétre nyaralni, a magyarok többsége csak 3-4 éjszakára foglalt belföldi szállást a tavalyi nyáron, de a kánikula kárpótolta a szállásadókat a hideg tavaszért. Már minden ötödik foglaláskor SZÉP-kártyával fizettünk, a legnépszerűbb úti cél pedig Siófok volt.