Lassuló ütemben csökken a kukorica, stagnál a búza ára

2014. január 20. hétfő - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megállt a búza árának emelkedése, és fékeződött a kukorica árának zuhanása is – olvasható a Magro.hu online mezőgazdasági piactér szakértőinek heti árelemzésében a gabonapiacról.

A Magro Gabonaindex (MGX) 3%-ot erősödött a 3. héten és 9257,69 ponton áll. A növekedést elsősorban a rozs, az árpa és a zab árváltozása generálta. A kukorica átlagos felvásárlási ára tovább folytatta lejtmenetét, igaz a csökkenés –3%-osra lassult. A forgalom tovább élénkült a 3. héten és az ajánlatok száma is fokozatosan növekszik, szemben az előző heti helyzettel, mikor jelentősen esett a kukorica ára, most fékeződött az árzuhanás.

A legfontosabb piaci indikátorok alapján a csökkenés hamarosan megállhat és akár enyhe árnövekedés is bekövetkezhet. Jelenleg egy tonna kukorica 43 043 Ft-ba kerül átlagosan a piactéren. A legalacsonyabb eladási ajánlati ár 42 ezer Ft egy tonnáért. Aktuálisan 9 ezer tonna kukoricát kínálnak megvételre és 36 ezer tonnát keresnek.

A búza felvásárlási átlagára éledező forgalom mellett stagnált a 3. héten.

A termény aktuálisan 51 568 Ft-ba kerül átlagosan a piactéren, tehát egy olyan ponton áll, ahova a legtöbb elemzés várja. Így nagy ármozgásokra a közeljövőben nem lehet számítani. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre és 6 ezer tonnát keresnek.