Kapós a könyvelő és az adótanácsadó

2014. május 06. kedd - 19:25 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is a mérlegképes könyvelő a legnépszerűbb OKJ képzés, de a tb-ügyintéző és az adótanácsadó is kapós. A nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák.

A könyvelés a legkeresettebb – Kép: EU

A mérlegképes könyvelő képzés lett az első az OKJ-s képzések toplistáján, amelyet a Perfekt Zrt. állított össze, ezt a társadalombiztosítási ügyintéző és a bérügyintéző képzés követi a rangsorban. A 2013 őszén átalakult új OKJ-rendszerben is a legnépszerűbbek közé tartoznak a pénzügyi képzések, hiszen ezekkel tervezhető idő alatt keresett szakképesítést lehet szerezni.

Évek óta a gazdasági OKJ-s képzések vezetik a toplistát: a nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák. A munkáltató oldalán jelentkező igények miatt is szükség van ezekre a képzésekre, hiszen a pénzügyi-adójogi környezet gyakran változik, a pénzügyi-számviteli területen dolgozóknak pedig fontos, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál nyilvántartott névjegyzékek is azt tükrözik, hogy ezek a szakmák kelendőek: ma Magyarországon közel 60 ezer aktív mérlegképes könyvelő és több mint 6 ezer adótanácsadó van nyilvántartva.

A 2013 őszén átalakult OKJ rendszerében is megőrizték népszerűségüket a pénzügyi-gazdasági képzések. Bár a korábbi 1300 tételes lista 632 szakképesítésre szűkült, és a képzések ideje is átalakult, továbbra is sokan érdeklődnek ezek iránt a szakképesítések iránt. „Pénzügyi OKJ-s képzések mellett három érvet említenek leggyakrabban a hallgatók. Az első, hogy keresettek a munkaerőpiacon. A második, hogy a képzési idő hossza és a megszerezhető szakképesítések ár-érték aránya kiemelkedően jó. A harmadik érv pedig az, hogy az egymásra épülő pénzügyi szakképesítések tervezhető karrierlehetőséget jelentenek – mondta el Bársony Csaba, a több mint 60 éves múlttal rendelkező felnőttképző intézmény, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Az OKJ-s képzések rugalmas időbeosztása lehetővé teszi, hogy munka vagy család mellett is részt lehessen venni a tanfolyamokon. Bársony Csaba szerint a beiratkozók egy része pályát szeretne váltani, ismereteit mélyítené, bővítené, de olyan is van, aki fizetését növelné, vagy előre szeretne lépni a vállalati hierarchiában. „Ezeknek a szakképesítéseknek az is az előnye, hogy a frissen érettségizettek pénzügyi vagy számviteli ügyintézőként éppúgy megtalálják a maguk számítását, mint a szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezők adótanácsadóként” – tette hozzá.

Büfésnek és vasalóárusnak nem kell szakképesítés
Az elektromos háztartási cikkek és háztartási kisgépek, a számítógépek és szoftverek, a számítógép-alkatrészek, valamint a telekommunikációs cikkek szakképesítés nélkül is árusíthatók, továbbá a kávézó, eszpresszó és büfé felszolgálóinak sem lesz szükségük szakképesítésre.