Kánikula: kevesebb lesz a termés

2013. augusztus 04. vasárnap - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

A hetek óta tartó meleg, száraz időjárás terméscsökkenést okozó hatásának jelei már tapasztalhatók az őszi betakarítású növényi kultúráknál. A hőség okozta károk leginkább a kukoricát és a napraforgót érintik. Ha rövid időn belül nem esik számottevő csapadék, úgy komoly terméskieséssel kell számolni e terményeknél.

Jelentős terméskiesést okozhat az aszály – Kép: SXC

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a mostani kánikula leginkább a kukorica terméskitátásait rontotta, a korábban becsült 8 millió tonna helyett várhatóan a nagy meleg miatt lényegesen kevesebb kukorica kerül majd a magtárakba a vártnál. Az elnök szerint – amennyiben marad a forróság -, a kukorica betakarítható termésmennyisége akár egymillió tonnával is csökkenhet hetente.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a száraz meleg idő aktuálisan is igazolja álláspontjukat, amely szerint Magyarországon elégtelen az öntözött területek nagysága, ez jelenleg 80 ezer hektár. A szaktárca elkészítette a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszálykezelésről szóló Nemzeti Vízstratégiát, amely komplex módon ad választ e problémára. A stratégia társadalmi egyeztetése lezajlott, az észrevételek, javaslatok feldolgozása folyik – áll a közleményben.

Rövid távú megoldásként a minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy öntöző berendezések beszerzéséhez jelenleg is vannak támogatási formák, azokat tartalmazzák az idevonatkozó rendeletek.

A tavalyi évben is gondot jelentett az aszály, akkor a gabonatermés jelentős része mellett az állatállományt is megtizedelte a hőség és a szárazság.

Mint azt a Piac&Profit korábban megírta, Európában a Kárpát-medence, és különösen a Balkán éghajlatára egyre jobban jellemzőek a felerősödő és megszaporodó időjárási szélsőségek, “a rövid időn belül lezajló nagy intenzitású meteorológiai események”. Minden évben egyre később köszönt be a tél, a hótakaróval borítottság mértéke jelentősen lecsökkent.

Egynyári fegyver az aszály ellen
Hazánk időjárására az utóbbi években a rendkívüli változatosság jellemző. A 2010-es esztendőben a lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében létrejött erózió és belvíz a mezőgazdaságban jelentős terméskiesést okozott. A következő években azonban az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt a tenyészidőszakban vízhiány, és ezáltal aszály lépett fel. A versenyképes mezőgazdaság feltételei között a víz utánpótlás kiemelt szerepet kell, hogy kapjon.

Nyáron és már ősszel is jobban érvényesül a mediterrán klíma hatása, ezért megnőtt az aszályos, forró napok száma, egyre gyakoribbak az aszályos évek. Az utóbbi években újabb és újabb hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, nyaranta egyre több hőhullámmal kell számolni. A nagy meleg gyakran tartós szárazsággal párosul; 1990 óta átlagosan minden második év aszályosnak minősül.

Felfüggesztették kamionstopot a hétvégére

Korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból augusztus 3-án és 4-.

A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig van érvényben a júliusi és augusztusi hétvégéken. Az országos tiszti főorvos azonban az érkező hőhullám miatt II. fokozatú hőségriasztást rendelt el augusztus 2-án 0 órától augusztus 5-én éjfélig. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési miniszter a vidékfejlesztési miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti – áll az NFM közleményében.

A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül végezhetik a szállításokat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak – közölte a minisztérium.