Jön a húsvét, hatósági célkeresztben a tojás

2013. január 30. szerda - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány elfogadta a nagybani piacokról szóló jelentést, és ennek alapján újult erővel kezdődik meg a nagybani piacok ellenőrzése. Februártól újra összehangolt ellenőrzéssorozat veszi kezdetét a fővárosi és vidéki nagybani zöldség- és gyümölcspiacokon.

Az akció alatt kiemelten kezelik a tojás eredetének ellenőrzését, mert konkrét információk vannak arról, hogy a Lengyelországból érkező tojást hol csomagolják át, hamisítják magyar termékké – mondta az államtitkár. Tehát nemcsak a piacokon lesznek ellenőrzések, hanem a konkrét telephelyeken is – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Célkeresztben a tojás

Az államtitkár szerint az összehangolt akciók során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival és egyéb hatóságokkal összefogva végzik a nagybani piacokon az ellenőrzést. Ha hamisított tojásra, tehát nem Magyarországról származó, de magyarként feltüntetett terméket találnak, azt lefoglalják és megsemmisítik.

A nagybani piacokra koncentráló ellenőrzés-sorozat az elmúlt évben vette kezdetét, a hatóságok először dinnyéért, majd leveszöldségért is kiugrottak a piacra. A hatóságok tovább vadásznak ál-őstermelőkre is, az adóellenőrök és a pénzügyőrök a szakhatóságokkal együttműködve arra koncentrálnak, hogy kiszűrjék az őstermelőket megillető kedvezményes adózási móddal visszaélő kereskedőket. A helyszíni vizsgálatok elsődlegesen a számlaadásra irányulnak, a próbavásárlást követheti az áru eredetének ellenőrzése, az értékesített termékek előállításához szükséges földterület, termelőeszközök feltérképezése. Indokolt esetben pedig a tényleges adófizetési kötelezettség megállapítása érdekében utólagos adóellenőrzést rendel el az adóhatóság.

A NAV ellenőrei fokozott figyelmet fordítanak még a fémkereskedésekre, valamint a szerencsejáték-üzemeltetőkre is.

Az ellenőrzéssorozatok céljaként Budai Gyula korábban azt jelölte meg, hogy ki fogják takarítani a magyar piacról azokat a cégeket, amelyek hamisított vagy nem megfelelő eredet-megjelölésű terméket hoznak forgalomba. A nagybani piacok augusztusban indult ellenőrzései során sok gyanús cég neve merült fel, s ezért kimondható, hogy maffiaszerű hálózat működik. Az ellenőrzési akciókat folytatják.