Jöhet a trafiktörvény, ünnepelhet a feketepiac

2012. augusztus 21. kedd - 13:16 / piac-profit.hu
  •    

Sajtóértesülések szerint nem emelt kifogást Brüsszel a kormány dohány-elárusító helyeket szabályozó ötlete, a „trafiktörvény" ellen, így elhárult minden akadály a szabályozás bevezetése elől. Jövő januártól eszerint csak a kijelölt állami tulajdonú üzletekben lehetne dohánytermékeket forgalmazni. A szabályozás, valamint a jövedéki adó drasztikus emelése miatt jelentősen dráguló dohányárak miatt a szakértők szerint a dohánytermékek feketepiaca ugrásszerű növekedésnek indulhat.

Nem fűzött véleményt sem az Európai Bizottság sem valamely tagállam a Brüsszelbe még februárban eljuttatott magyar trafiktörvény tervezetéhez, amely ellen augusztus 17-ig emelhettek volna kifogást. Eszerint a törvény életbe léphet januárban – értesült a Népszabadság.

A pénteken lezárult értesítési eljárásban csak általánosságban vizsgálták, hogy sérültek-e a belső piac szabályai. A bizottság viszont fenntartja a jogot, hogy később, a törvénytervezet elfogadása után, a végrehajtás során kifogásokat emeljen. A trafiktörvénnyel a dohánytermék-kiskereskedelmet állami monopóliummá tennék és koncesszióban értékesítenék – az engedélyek száma pedig a települések lakosságának a nagyságától függne. A kétezernél kisebb lélekszámú településeken legfeljebb egy, efölött pedig minden kétezer fő után egy-egy újabb dohánybolt működését engedné meg a törvény.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a trafiktörvény és a tervezett jövedékiadó-emelés sokkolja a magyar dohánypiac szereplőit – ezt a véleményt eltérő hangsúllyal ugyan, de minden dohánygyártó megfogalmazta Magyarországon. Tavaly a cigaretta forgalmazásból 380 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ezt kívánja most a kormány növelni úgy, hogy közben 600 millió szál cigaretta kiesésével számolnak – hangzott el korábban a Gazdaság TV által készített összeállításban. Szakértők szerint az intézkedés hatására drasztikusan megdráguló dohánytermékek miatt akár duplájára is nőhet a feketepiaci értékesítés és csempészés volumene, ami akár százmilliárdos nagyságrendű jövedéki adó- és áfa bevételkiesést is okozhat a költségvetésben.

A cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tétele adója két lépcsőben, 2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől nőne. (A százalékos mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 forint/szál mértékű, tételes adójának 1,8-1,8 forint/szál mértékű emelését irányozza elő. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől kilogrammonként 14.650 forintra, május 1-től kilogrammonként 18.150 forintra emelkedik. Jelenleg a feketepiacon egy doboz cigaretta 350-400 forint körül kapható, ezzel szemben a jövedéki adó emelésével egyetlen doboz cigaretta ára meghaladhatja majd az ezer forintot.

A dohányzás visszaszorítása érdekében történő lépések azonban negatívan hathatnak az amúgy is gyengélkedő kiskereskedelmi szektorra. Májusban már így is tovább zsugorodott a kiskereskedelmi fogalom: a visszaesés éves összevetésben 2,5 százalék volt, amelyben elsősorban üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak csökkenése játszott szerepet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora alapján az ágazat szezonálisan és naptárhatástól megtisztított értékesítése a 7,7 százalékkal marad el a 2005. májusitól.

A magyar tulajdonban lévő dohánygyár, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke, Sánta János szerint az uniós szabályok szerint Magyarországnak a cigaretta tekintetében 2018-ig, a fogyasztási dohányra pedig 2020-ig kellene fokozatosan elérnie azt az adómértéket, amelyet a most elfogadásra javasolt törvénytervezet alapján már 2013-ban egy csapásra elérne a kormány. Ilyen mértékű adóemelést semmilyen kötelező szabály nem indokol. Sőt, éppen hogy olyan felmentéssel bír Magyarország, hogy a következő években fokozatosan,  lépésről-lépésre  lehet a dohánytermékek adóját emelni – hangsúlyozta.