Jobban tudhatjuk majd, mit is eszünk

2015. április 03. péntek - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Április elsejétől pontosabb adatokat kell feltüntetni a csomagolt friss, hűtött és fagyasztott húsokon az Európai Unióban. A származásnál a legtöbb esetben konkrétan meg kell jelölni, hogy az állatokat mely országban nevelték fel és vágták le.

Kép:Pixabay

A szabályozás csak a csomagolt húsokra vonatkozik, de a tagállamok saját hatáskörben a nem csomagoltakra is bevezethetik. A változtatás az unióba érkező importhúsokra is érvényes – közölte az Európai Bizottság.

Az új követelmények a sertés-, a baromfi-, a birka- és a kecskehúsokat érintik, mivel a marhahúsra már korábban életbe léptek hasonló szabályok. A most bevezett előírások nem terjednek ki viszont a feldolgozott hústermékekre, például a pácolt sonkára, a fagyasztott lasagnéra vagy a fagyasztott húsos pitére.

Ha egy csomagoláson belül többféle hús is van, a címkén tételesen fel kell tüntetni a különböző származási, nevelési és levágási országokat. Ez alól kivételt képeznek például a különböző kolbászok.

Az új előírásokat azért vezették be, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatást kapjanak a termékek származásáról. Így akarják elérni, hogy a vásárlókat ne tévesszék meg a nem egyértelmű eredetmegjelölések, az élelmiszer-ipari vállalkozókra pedig egyenlő versenyfeltételek vonatkozzanak.

Máshol is szigorúbb a jelölés
2014. decemberétől egyéb termékek esetében is szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, mert az átmeneti időszakot követően hatályba lépett a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet. Itt olvashat róla bővebben.