Jó évet zárt és még jobbat kezdett a turizmus

2014. január 09. csütörtök - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar belföldi turizmus a gyenge tavasz ellenére is 4,5 százalékkal bővült 2013-ban. A mobileszközökről indított foglalások aránya megduplázódott, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett. Megyei szinten Somogy magasan vezeti a foglalási számok alapján felállított sorrendet.

Jó évet zártak a Balatonnál is – Kép: Pixabay

Bár a belföldi turizmus a hűvös, hóviharokkal tűzdelt tavasz miatt gyengén kezdett, a szállásadók számára végül jól alakult a 2013-as év. A Szallas.hu előzetes adatai alapján 2012-höz viszonyítva mintegy 4,5 százalékos növekedéssel zárt az ágazat. A jó eredmény elsősorban az erős nyárnak köszönhető, valamint annak, hogy a balatoni régió népszerűsége – többek között az egymást érő rendezvények révén – újra emelkedni kezdett.

„Az online piac részesedése tovább erősödött a szállásfoglalások terén, várhatóan 12–15 százalék közötti forgalomnövekedéssel számolhatunk” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban. Jellemző trend volt még, hogy a mobileszközökről indított foglalások száma az előző év során megduplázódott, ma már a foglalások 6 százalékát adják.

A statisztikák szerint tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttünk belföldi szálláshelyre, vagyis 8 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettek, ráadásul az erős nyárnak köszönhetően több foglalást is regisztráltak ebben a kategóriában. Ezzel párhuzamosan a panziók népszerűsége csökkent, és a 3 csillagos szállodák eredménye is stagnált, míg a 4-5 csillagos hotelek foglalási számai növekedtek. „A családos utazások jelentősége növekedett az elmúlt évben, ezt nyáron az apartmanok, az őszi–téli szezonban pedig a wellness szállók szolgálják ki legjobban” – mondta az ügyvezető igazgató. (Szakmai szervezetek szerint tovább erősödhetne a belföldi turizmus, ha adómentes lenne a Szép-kártyára történő feltöltés.)

A balatoni régió vezet, továbbra is Siófok a legnépszerűbb

A foglalási számok alapján a somogyi települések magasan vezették a megyei összesítést, minden hatodik szállást itt kötöttek le. Somogy ráadásul a 2012-es évhez képest csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló Zala megyével szemben. Veszprém részesedése az online szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében.

Új stratégiát akarnak a szállodások
Új turizmusfejlesztési stratégia kidolgozását sürgeti a szállodaszövetség a szakmai szervezetek bevonásával a szállodaipar fejlődésének elősegítésére, mivel a jelenlegi viszonyok között ellehetetlenülnek a szálláshelyek.

A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett a TOP10-ből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé. Zalakaros a foglalási számai révén két hellyel előbbre került, 2013-ban már a hetedik legnépszerűbb desztináció volt.

„Az Év Szállása verseny tapasztalatai szerint a szálláshelyek népszerűségében az ár mellett egyre fontosabb faktor a minőség is. Az egy éjszakára eső foglalási díj csökkenése a közeljövőben valószínűleg megáll, a szállásadók egyre inkább a felkínált plusz szolgáltatásokkal tudnak majd versenyezni az utazókért” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, hogy 2014-re további 3-4 százalékos bővülésre számítanak a belföldi turizmus terén.

Az enyhe idő jót tett a turizmusnak

A hómentes tél meghozta az utazási kedvet. Többen utaznak a magyarok a meleg, napsütéses téli idő miatt. Az egyik legnépszerűbb akciós szálláscsomagokat értékesítő honlap, a NeMaradjLe.hu tavalyhoz képest január elején 20 százalékos növekedést tapasztalt. „A tavalyi év erős volt, de idén, vélhetően az időjárás miatt, hogy nem esik a hó, 20 százalékos növekedést mutatnak számok” – mondta a cég egyik tulajdonosa, Szalay Ákos, aki a jó útviszonyok és az eddigi sok napsütésben látja az utazási kedv növekedését.