Jelentősen növelhető a magyar haltermelés

2012. december 29. szombat - 16:03 / piacesprofit.hu
  •    

Mintegy 10 ezer tonnával növelhető 2014 után – az új uniós költségvetési ciklusban – a magyar haltermelés, amennyiben az EU-ban a korábbi magyar javaslatot elfogadva megnövelik az édesvízi haltartás támogatását – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Tiszafüreden egy szakmai rendezvényen.

Fazekas Sándor, az agrártárca vezetője a halfogyasztás népszerűsítését célzó és a magyar halgazdálkodás helyzetét ismertető rendezvényen jelezte: ugyan még a költségvetési tervezés folyik, de esélyt lát arra, hogy az édesvízi halászat támogatása nagyobb lehet az EU-ban a korábbinál. Ha ez így lesz, 2014 után mintegy 30 százalékkal emelkedhet a magyar haltermelés mennyisége – emelte ki.

Növelhető a magyar haltermelés – Kép: Szabó István

A karácsonyi halszezon alkalmából biztatott mindenkit, hogy egyen több halat, megjegyezve, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente 4,0–4,5 kilogramm, holott az uniós átlag 20 kiló körül van. Magyarországon jelenleg az éves haltermés mennyisége 30 ezer tonna körül mozog – ismertette a miniszter. Hozzáfűzte: a magyar étkezési kultúrába a halfogyasztás beleillik, hiszen a halászlé hungarikumnak számít. Ezt az ételt – sok más, halból készült étel mellett – az ország minden táján ismerik és fogyasztják, de különböző módon elkészítve.

Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) osztályvezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy hosszú éveken keresztül a magyar halfogyasztás 35-40 százaléka az év végi ünnepekre esett. Ez azonban az utóbbi időben változik, főként az e téren végzett marketingtevékenység hatására. Azaz nemcsak emelkedik a halfogyasztás az országban, hanem ma már nem koncentrálódik a karácsonyi ünnepkörre.

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője – mint vendéglátó – arról tájékoztatott: a Tisza-tóhoz évente több mint 400 településről érkeznek horgászok. Ebben az évben a társaság mintegy 150 ezer horgásznapot tart majd nyilván. A kft. árbevétele most évi mintegy 200 millió forint, ami évente 15-20 százalékkal nő. A bevétel szinte teljes mértékben a horgászjegyek értékesítéséből származik – tette hozzá. Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója a kormoránok kártételére hívta fel a figyelmet. Ismertette, hogy egy tudományos felmérés szerint ezek a madarak Magyarországon évente, mintegy 2400 tonna halat fogyasztanak el.