Jön az újabb benzinár-emelés

2013. január 27. vasárnap - 18:16 / piacesprofit.hu
  •    

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy héten a benzin ára 3,2%-kal emelkedett, a gázolajnál 0,8%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 0,2%-kal gyengült a dollárral szemben. A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzinnél 4-5 forintos, a gázolajnál pedig 1-2 forintos emelést indokolnak január 28-án, hétfőn. A legutóbbi 2 forintos benzin árcsökkentés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 forintra emelkedik, s a gázolaj ára is a megelőző heti 430 forintos szintről 431-432 forintra emelkedhet január 30-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 3,2%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,8%-os emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,2%-kal gyengült. A piaci üzemanyag árváltozásokat az optimistább világgazdasági megítélés miatti olajár-emelkedés eredményezhette.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,4%-os emelkedést, míg a gázolaj esetében 1%-os áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 4-5 forintos, míg a gázolaj esetében 1-2 forintos emelést indokolnának január 28-án, hétfőn. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 424-425 forintra és a gázolaj ára 431-432 forintra emelkedhet január 30-án, szerdán.

A belföldi üzemanyagárak változása összességében követi a nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változását, bár nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások. Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltunk mindkét időhorizonton.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2%-kal, a gázolaj ára közel 4%-kal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7%-kal több benzint és 9,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor