Irodaválasztásnál is a gyomrunk vezet

2014. április 25. péntek - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A bérlőknek csupán 6-8 százalékát érdekli például egy irodaház zöld minősítése vagy környezetbarát megvalósítása, és csaknem 90 százalékuk dönt a megszokott módon inkább a helyszín alapján, a válaszadók fele, pedig a bérleti díjat jelölte meg döntő tényezőként.

A vállalkozások 85 százaléka jelenleg kizárólag vagy legnagyobb részt fix munkaállomásokat alakított ki irodájában. 29 százalék azon cégek aránya, amelyek mobil vagy rugalmas munkahelyeket tartják dominánsnak: ezek a megoldások vagy az irodán belül vagy otthoni, távmunka formájában valósulnak meg. Budapest is az európai átlaghoz csatlakozik: a cégek 81 százaléka kizárólag az egy munkatárs-egy íróasztal modellben gondolkodik, és csupán 11 százalék ad lehetőséget a desk sharing megoldásra. Elenyésző, 2 százalék a távmunkások aránya – derül ki a CA Immo által végzett felmérésből. (Pedig a rugalmas munkavégzés bevezetése növeli a dolgozók elégedettségét és az innovációt is segíti.)

Megfigyelhető azonban a mobil munkaállomások térnyerése, még ha trendforduló nem is várható a közeljövőben: a tavalyi felmérés alkalmával még az európai cégek 49 százaléka, tehát csaknem fele mondta azt, hogy kizárólag az irodába járó, saját íróasztalánál dolgozó munkatársakkal képzeli el a következő éveket, az idén viszont arányuk 34 százalékra csökkent. A megkérdezettek 38 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy csakis vagy főleg rugalmas munkahelyi modelleket kínál munkavállalói számára. Iparágtól és vállalati kultúrától függően ugyan, de a rugalmas munkahelyek lassan teret hódítanak.

Az új Munka Törvénykönyve is támogatja az atipikus foglalkoztatási formákat, de a cégek többsége mégsem használja.

Forrás: CA Immo

Hogyan választ irodát a bérlő?

A kérdéssor rávilágított arra is, miként választanak irodát a bérlők. Érdekes eredmény volt, hogy bár az irodaházfejlesztők világszerte törekednek a környezetbarát és energiatakarékos szempontok érvényesítésére és ezzel versenyelőnyre szert tenni, az épületek leendő lakóit a végleges döntésben ez jelenleg még kevésbé befolyásolja a cégek nagy részét. A komoly teljesítményekkel kivívott nemzetközi zöld minősítések például csak a megkérdezett cégek 6 százalékánál számítottak, és nem sokkal jobban számítottak a környezetbarát építési technológiák vagy az alacsony energiaszámla.

Itt olvashat bővebben arról, milyen szempontok alapján érdemes székhelyet választani!

A bérlők többsége a megszokott, konzervatív szempontok szerint választ: legyen az iroda jó helyen (89%), legyen könnyen megközelíthető közösségi közlekedési eszközökkel (68%) és legyen kifizethető a bérleti díj és az üzemeltetési költség (53%). A környezetbarát kialakításnál és minősítésnél még a belső terek hangulata és az építészet esztétikuma is többet nyom a latban.

A szolgáltatások közül a bérlők leginkább a központi éttermet (57%) és a központi recepciót (54%) hiányolták, ha az adott irodaházban éppen nem volt ilyen elérhető. Ezt követte a postázó és a gyermekfelügyelet. Túlnyomó többségük azonban nem fizetne külön díjat ezekért a szolgáltatásokért.

Forrás: CA Immo

Elégedett irodalakók

Nincsen domináns forma az irodák elrendezését tekintve. A megkérdezett vállalatok közül a legnagyobb arányban, 28 százalékban a nyitott elrendezésű irodát említették. A cégek egytizede viszont a gyakran nem kellően hatékony és ódivatúnak mondott egyfős irodahelyiségeket preferálja. Akárhogy is, a cégek 97 százaléka elégedett jelenlegi irodamegoldásával és hasonló arányban a CA Immo szolgáltatásaival is. „A felmérés, amelyet ezentúl minden évben elkészítünk, fontos irányt szab szolgáltatásaink fejlesztéséhez és ahhoz, hogy milyen módszerekkel szerezhetünk előnyt az erősen kínálati irodapiacon” – foglalja össze Gulyás Ede a CA Immo ügyvezető igazgatója.

Béreljünk, vagy vegyünk?
A bérlet lényegesen olcsóbb és rugalmasabb megoldás, de a saját tulajdon biztonságosabb, mert nem veszíthetjük el egyik napról a másikra a telephelyünket. Másrészről a tőkénk jobb helyen lenne a főtevékenységünkbe fektetve.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor