Ilyen lakás vásárolható 5-10 millió forint között

2012. május 23. szerda - 10:39 / piacprofit.hu
  •    

Az ingatlan vásárlások zömét az 5 és 10 millió forint közötti ársávban bonyolítják országszerte: a Duna House felmérése szerint vidéken a vevők közel kétharmada költ ebben az árkategóriában, Pest megyében már csak a tranzakciók harmadát fedi le ez az ársáv, a főváros pesti oldalán az adás-vételek felét, Budán pedig nagyjából a negyedét teszik ki ezek az üzletek.

Az 5-10 milliós ársávon belül a 7 és a 7,5 milliós ingatlanok képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, ezek az összes, országos adás-vételek nagyjából 4 százalékára rőgnak. Az adatokból az is jól látszik, hogy szeretnek a felek kerek számokban megegyezni, minden egész és fél milliónál kiugrás figyelhető meg.

Az idén az adásvételek mintegy 2 százalékát tette ki 5 millió forinton megkötött üzletek. Ennek valamivel több, mint a fele panel volt, közel 40 százaléka téglalakás, a maradék pedig ház. Ezért a pénzért Pécsett például egy jó minőségű, 40 négyzetméter körüli, vagy egy közepes 50 négyzetméteres panelt lehet kapni – mondta el Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Téglalakást a főváros VIII. vagy XX. kerületében vettek ennyiért, igaz ezek 30 négyzetméter körüliek és az épület is legalább 50-60 éves, vagy ennél is több. Házat ennyi pénzért kisvárosokban vettek és szinte mindegyik felújításra szorul – tette hozzá.

A 7,5 milliós kategóriában valamivel nagyobb a panelek és kisebb a házak aránya, mint az 5 milliós sávban. Ezért már 50-60 négyzetméteres panel kapni Debrecenben, de a budapesti lakótelepeken is bőven találni eladót, csak valamivel kisebbet. Szombathelyen ezért az árért 30-40 éves, 40-50 négyzetméteres téglalakást kapni, de a főváros VII. kerületében is vettek ennyiért kis garzonlakásokat.

A 10 millió forintos kategóriában a megvásárolt ingatlanok fele polgári téglalakás, a maradék 50-50 százalékban panel és ház. Ennyiért vásároltak például békásmegyeri, 50 négyzetméteres vagy e fölötti méretű panelt, de a nagyobb városokban is elkeltek ilyen, vagy nagyobb panellakások. Polgári garzont ennyiért 30 négyzetméter körüli méretben, már nagyon jó állapotban is sokan vettek a főváros V. kerületében, de Pécsett ennyiért már újépítésűt is lehetett idén vásárolni, jóval nagyobb méretben. Házakat ilyen áron szinte csak vidéken kapni, egyebek mellett Békéscsabán, ahol 30 éve épült, 70 négyzetméter körüli, még jó állapotú ingatlanok cseréltek idén gazdát ennyiért.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor