Így nyer a magyar gazdaság is a külföldön dolgozókon

2014. június 30. hétfő - 06:29 / piacesprofit.hu
  •    

A külföldi munkavállalás nyilván jelentős kockázatot is jelent, főleg, ha már a határon túl kezd valaki munkát keresni. Ebben segíthetnek a kölcsönző cégek, amelyeken keresztül valójában magyar alkalmazott marad a munkavállaló – uniós fizetésért.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/jannon28

Számos feltételt kell teljesíteni annak, aki külföldön akar munkát vállalni. A megfelelő szakképesítés és egy minimális nyelvtudás természetesen alapvető, de ha az álláskereső egyedül próbálkozik, akkor nem kevés pénzre, kapcsolatokra és szerencsére is szüksége lehet. Az utazás, a lakhatás, a munkakereséssel töltött idő megélhetési költségei tekintélyes összeget tehetnek ki. Emellett nem szabad elfeledkezni annak a kockázatáról sem, hogy csak hosszabb idő alatt sikerül állást találni. Utóbbi részben kiküszöbölhető, ha az álláskereső már itthonról felveszi a kapcsolatot potenciális munkaadóival, de az interjúkon, próbamunkákon való részvétel így is meglehetősen komplikált és költséges.

A külföldi álláskeresést azonban megkönnyítheti egy munkaerő-kölcsönző vállalattal való együttműködés. Ezek a cégek professzionális közvetítőként segítik elő a cégek és a munkavállalók egymásra találását, komoly biztonsági garanciákat nyújtva az utóbbiaknak.

– A munkaerő-kölcsönzés lényege, hogy a munkavállaló a magyarországi kölcsönző céggel köt szerződést, itt van bejelentve, és itt fizeti a közterheket is. Az utasítási jogokat viszont a tényleges munkahelye gyakorolja, ők szabják meg, mikor, hol és mit kell dolgoznia. Nem kell hónapokat külföldön állás után kutatnia, elegendő akkor kiutazni, ha elfogadta az általunk ajánlott pozíciót, és megfelelt az előzetes szűréseken. – magyarázza Feleki Attila, a HR-Rent Kft. ügyvezetője. – A kölcsönzött munkavállaló lényegében a célország bérszínvonalának megfelelő fizetést kap, amihez tőlünk akkor is hozzájut, ha a külföldi partner esetleg nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek.

Feleki elmondta, általános gyakorlat, hogy a kölcsönző cégek leveszik az adminisztrációs terheket az álláskeresők válláról, és a munkaszerződéshez kapcsolódó teljes körű magyarországi ügyintézést vállalják. További példaként említette, hogy a HR-Rent Kft. emellett intézi a dolgozó bejelentését a külföldi (esetükben ausztriai vagy németországi) hivatalokban, és biztosítja a lakást is. Többletszolgáltatásként pedig a – velük szerződő – munkavállalók utazási költségeihez is hozzájárulnak, sőt, ha a fogadó cég elvárja a próbamunkát, akkor azt is megszervezik, és természetesen állják a felmerülő költségeket.

A munkaerő-kölcsönzés számos előnyt tartogat munkaadó és munkavállaló számára egyaránt, így nem meglepő, hogy mind több szakmában terjed el. (Folyamatosan nő azok aránya, akik kölcsönzött munkavállalóból állandó állományban lévővé válnak. A munkaerő-kölcsönzés tehát, úgy tűnik, valóban segíti a cégeket és a munkavállalókat is.) Fontos azonban tudni, hogy megfelelő szaktudás és a legtöbbször a nyelvismeret itt is elengedhetetlen, s emellett az átlagosnál valamivel nagyobb mobilitásra is szükség van.