Idén olcsóbb lesz a takarmány

2014. augusztus 05. kedd - 15:16 / piacesprofit.hu
  •    

Az új búzának köszönhetően már csökkent a gabonafélék ára, az idén pedig a kukorica is olcsóbb lehet, mivel várhatóan igen jó lesz a termés.

A második félév első hónapjában folytatódott a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) lejtmenete, mivel az érték júliusban 3 százalékot tovább csökkent. Ezzel a hónap végén 9992,84 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren. (Korábban is stagnáltak az árak.)

A gyengülést az aratás megkezdése után megjelenő új búza nyitóára okozta, amely mintegy 5-10 százalékkal alatta maradt a kifutó óbúzáénak. A hónap végén a takarmánybúza átlagosan nettó 38 500, az étkezési búza 46 500 forinton forgott. A sok eső által okozott általános minőségromlás miatt az étkezési búza ára a közeljövőben várhatóan emelkedik majd, míg a takarmánybúzánál inkább a stagnálás a valószínűbb.

A kukorica ára továbbra is stabilan, 50 ezer forint közelében alakult, de a készletek kimerülőben vannak. A várhatóan igen jó termésátlagok miatt azonban az új kukorica kezdőára ettől akár 20 százalékkal is olcsóbb lehet majd.

További információkat a gabonaárakról itt találhat!

A július már tuti rekorder – esőben
Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak jelenlegi feldolgozottsága alapján az idei július valószínűleg bekerül az 1901 óta vezetett statisztikában az öt legcsapadékosabb július közé. Országos átlagban csaknem kétszer, helyenként háromszor annyi eső esett, mint egy átlagos júliusban.