Idén nem drágul a takarmány

2013. szeptember 04. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

Bár az idén a tervezettnél kisebb, 6 millió tonna körüli lesz a kukoricatermés, áremelkedésre nem kell számítani, mert a kalászosok termésátlaga megfelelő volt.

Potori Norbert az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint tavasz végén az első termésbecslések 8 millió tonnáról szóltak, ám a mostani adatok szerint a termés nem éri majd el a 6 millió tonnát. A gyengébb hozam ellenére nem várható árnövekedés, mert a kalászosok jó termést hoztak és a belföldi igényeket a betakarításra váró mennyiség is fedezi. Az ország évenkénti kukoricaigénye 4,5 millió tonna, ez tartalmazza egyebek mellett a takarmányigényt, az etanol gyártás és a keményítőgyártás alapanyag-szükségletét is – mondta a szakember.

Potori Norbert szerint talán kissé csökkenhet is a kukorica ára a mostani 45-50 ezer forintos szintről. A magyar piacokon az előszerződések megkötése visszaesett a korábbi évekhez képest, és leginkább a spot-piaci (azonnali) kötések száma növekedett meg – jegyezte meg.

Az Európai Unió területén a becslések szerint összesen 65 millió tonna kukoricát takarítanak be, Ukrajnában pedig rekordtermésre számítanak, hétről hétre nő a termésvárakozás, ami messze meghaladja a 23 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a Fekete-tenger térségében 16 millió tonna exportáru alap áll majd rendelkezésre – mondta a szakember. A legutóbbi hírek szerint Romániában is rekordtermés várható, meghaladja majd a 10 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a Fekete-tenger térségében rendelkezésre álló export árualap diktálja majd az árakat, hacsak nem történik valami rendkívüli az Egyesült Államokban, ahol szintén rekordtermést várnak – mondta.

Alig egy évvel ezelőtt a szinte példátlan szárazság miatt 4-500 milliárdos kár keletkezett a mezőgazdaságban. A 2012-es aszály következtében a kukoricának mintegy fele tönkrement, a repce és a napraforgó is komoly károkat szenvedett. Volt olyan terület, ahol a kukorica kilencven százaléka kiégett. A fontos takarmánynövények ára emiatt jelentősen megdrágult, ami ársokkhoz vezetett az élelmiszeriparban: meglódította az inflációt és a tönk szélére sodorta a magyar húságazatot, több, patinás húsipari céget is magával rántva.

Áfacsökkentés: hát mégis?
Január 1-jétől a hús – ami főként a baromfi- és sertéshúst érinti – áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.