Idén még olcsóbb lehet az élelmiszer

2015. május 09. szombat - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

A mezőgazdasági termékek ára világszerte tovább csökkent áprilisban. A trend nem meglepő, miután bőséges készletek ellensúlyozzák a várhatóan alacsonyabb termésszintet 2015-ben.

Kép: Pixabay

A tavalyi év rekordterméséhez képest 1,5 %-os csökkenés valószínű a gabona esetében, főleg a kukoricával bevetett földterület visszaszorulása miatt, bár ennek hatását kompenzálja a meglévő készletek magas szintje, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelent élelmiszer előrejelzésében.

A jelentés, amely az első ilyen jellegű idén, nem valószínűsít extrém időjárási viszonyokat, és összesen 2 509 milliárd tonnára becsüli a gabonatermést – valamelyest kevesebbre, mint a 2014-es csúcsévi, de még így is többre, mint az elmúlt öt év átlaga. Ennek köszönhetően a jelenlegi készletekből közel 3 százalék kerül felhasználásra az új 2015-16-os szezonban, leginkább a durva szemcséjű gabonák és a rizs tartalékokból, kevésbé a búzából.

„A világ élelmiszer-behozatali kiadásai ötéves mélypontjukra süllyednek 2015-ben,” állítja a jelentés, a nemzetközi árak és logisztikai költségek csökkenésével és az erős amerikai dollárral magyarázva ezt a trendet. Az import mennyisége az egyes termékek esetében várhatóan nem változik, vagy valamelyest nő. Az alacsony jövedelmű országok az importárak csökkenésének haszonélvezői közé tartoznak.

Zsugorodó árak

A FAO élelmiszerár-indexe márciusról áprilisra 1,2 %-kal 171 pontra süllyedt, elérve 2010 júniusa óta legalacsonyabb szintjét, ami 19,2 %-kal alacsonyabb az előző év ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb esés a tejtermékeknél figyelhető meg, de a cukor, gabonák és a növényi olaj árai szintén mérséklődtek. Ezzel szemben a hús drágult áprilisban, amire 2014. augusztus óta nem volt példa.

Nem is olyan rossz a bio
A növényvédő szereket és műtrágyákat hasznosító gazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz, de magasabb termésátlagok érhetőek el vele – ez a jelenlegi mezőgazdaság egyik alaptétele. Most egy független és átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez nem egészen igaz.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének szakértői.

Világszinten, az élelmiszerek ára továbbra is nyomás alatt lesz a jelentős raktárkészletek és az erős amerikai valuta hatására, olvasható a FAO élelmiszer kilátások jelentésében, hozzátéve, hogy „a devizamozgások és makrogazdasági folyamatok 2015-2016-ban is kihatással lehetnek a piacokra.”

Várható termékpiaci kilátások

Az elmúlt évek stabil termései és a meglévő készletek garantálják az alapvető mezőgazdasági termékek pozitív mérlegét. Épp ezért, a gabonatermés várhatóan alacsonyabb szintje nem lesz érzékelhető a fogyasztók szintjén az élelmiszerek hozzáférhetőségét tekintve.

A tejtermékeket vizsgálva 2 % közeli növekedés feltételezhető, ami mögött az alacsony nemzetközi árak által hajtott növekvő afrikai import áll. Az Európai Unió tejkvóta rendszerének felszámolása a termelésre ösztönzőleg hathat; leginkább ez áll a tejárindex 6,7 %-os havi csökkenése mögött.

A cukortermelés kis mértékben nő, az Indiában, Európai Unióban és Ausztráliában tapasztalható trendek miatt, még így is pozitívan zárva a mérleget a kereslethez képest az elmúlt öt szezont vizsgálva. Az olaj-előállításhoz használt gabonák termelése jelentősen, 5,7 %-kal emelkedhet a szójabab miatt. Ez, a bioüzemanyag szektor lanyha keresletével összefüggő zsugorodó árakkal és a nagymértékű tartalékokkal együtt akár a termelés csökkenéséhez is vezethet a FAO szerint.

A marhahústermelés 0,2 %-kal növekszik csupán a következő évben, mindemellett a hústermékek előállítása 1,3 %-kal lesz magasabb. A halak fogyasztása egyre népszerűbb világszerte, amit az akvakultúra szektor rapid, akár 5 %-ot is elérő növekedése is támogat. A vadhalak halászata javulhat az elmúlt év visszaesése után, amit az El Ninoval összefüggő extrém időjárás okozott.

Belefulladunk a műtrágyába
2018-ra a világ műtrágyaigénye meghaladhatja a 200,5 millió tonnát, ami 25 százalékkal magasabb szintet jelent a tíz évvel korábbihoz képest. A megnövekedett műtrágyahasználat azonban komoly környezeti károkat okozhat.