Hol a legdrágább a nyaraló?

2015. május 03. vasárnap - 16:11 / piacesprofit.hu
  •    

A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok – nyaralók, házak - átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul. A Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például a 600 ezer forint közelében mozognak. A Balaton déli oldalán az északinál 25 ezer forinttal alacsonyabb az átlagár, a Velencei-tónál pedig jóval olcsóbbak az ingatlanok.

Kép: Pixabay

A magyarországi tavak partján lévő házak és nyaralók átlagos négyzetméterára megközelíti a drágább megyeszékhelyeken megszokott árakat – derül ki az ingatlan.com körképéből, amely a Balaton északi és déli partján, valamint a Velencei-tó partján lévő ingatlanok átlagos hirdetési árait vetette össze a nyaralószezon indulása előtt.

300 ezres szint közelében

Az összeállítás szerint a Balaton északi partján a nyaralók és házak átlagos négyzetméterára 285 ezer forint. Az északi parti települések közül Balatonalmádiban 273 ezer forint az átlagár, a Balaton-átúszásról ismert Révfülöpön pedig 275 ezer forint. Csopakon magasabb az árfekvés, a településen 333 ezer forintért kínálják az ingatlanokat, Balatonfüred még drágább a maga 354 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A Balaton északi partján messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 565 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét. Balogh László, az ingatlan.com szakértője elmondta: „A tóparti nyaralók, házak áránál figyelembe kell venni, hogy nagyon nagy a szórás a felszereltség, elhelyezkedés, az építési módtól függően. Tihanyban például van 450 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlan, de van bőven 700 ezer forint feletti áron hirdetett ház is.”

Olcsóbb a déli part és a Velencei-tó 

A déli parton az északinál valamivel olcsóbban lehet nyaralóhoz, házhoz jutni. A hirdetési átlagár 260 ezer forint. A Révfülöppel szemben lévő Balatonlellén 195 ezer forintos átlagáron hirdetik az ingatlanokat, Siófokon azonban már 260 ezer forintot kérnek, a Tihannyal szemközti Szántódon pedig már 330 ezer forint körüli az árszint.

Már a luxuslakásokat is viszik, mint a cukrot
Az ingatlanpiac fellendülésével egyre nagyobb igény mutatkozik a prémiumminőségű, nagy értékű ingatlanokra is. Az 50 millió forint feletti ingatlanok forgalma már új piacot generált.

A balatoni két partján jellemző átlagárnál jóval olcsóbban hirdetik a Velencei-tó partján lévő házakat, nyaralókat. Az átlagos hirdetési négyzetméterár ugyanis 213 ezer forint. A települések közül Velence az egyik legdrágább, ott 222 ezer forint az átlag, Gárdonyban 215 ezer forint, míg Kápolnásnyéken 177 ezer forint.

Balogh László kiemelte, hogy a Balaton-parti ingatlanok átlagára országos szinten magasnak mondható, ha a fővárosi és megyeszékhelyeken lévő 40-79 négyzetméteres lakások hirdetési átlagárával hasonlítjuk össze. „A 285 ezer forintos északi parti átlagárnál csak a budapesti 345-351 ezer forintos, és a győri 305-307 ezer forintos kínálati ár magasabb” – tette hozzá a szakember.

Az ingatlan.com szerint a frekventáltabb településeken lévő nyaralók, házak esetében akár árverseny is kialakulhat a vevők között, tehát a hirdetési ár feletti is elkelhetnek az ingatlanok. Ugyanakkor a kevésbé felkapott településeken, nem mindig lehet vevőt találni, még az eredetileg elképzelt hirdetési ár alatt sem. A tópartok ingatlanpiacának fejlődéséhez, ezen keresztül az adásvételek számának növekedéséhez új építkezésekre, az ingatlanállomány cserélődésére is szükség van.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor