Hiába a magyar dinnye, ha akciós a külföldi

2014. július 03. csütörtök - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

A nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyeszezon indulásának hetében tervezik akciózni az import görögdinnyét, ami veszteséges évet jelenthet a hazai termelőknek.

Kép:Wikimédia

A Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke kedden arról számolt be az MTI-nek, hogy a magyar termelők információi szerint a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyeszezon indulásának hetében tervezik akciózni az import görögdinnyét, a kilogrammonkénti fogyasztói árat 150-160 forintról 90-100 forintra csökkentik. (Pedig a szokásosnál korábban lesz idén magyar dinnye.)

Oravecz Tamás rámutatott: a termelők attól tartanak, hogy az importáru akciózása lehúzza a minőségi, friss magyar dinnye reális előszezoni fogyasztói árát, és emiatt veszteséges évet zárnak a termelők. Az akcióra készülő áruházláncok felboríthatják az egyébként is sérülékeny magyar dinnyepiacot, ahol 2500 magyar termelő biztosítja a kiváló árualapot – jelentette ki.

A gazdák és a kereskedők jelzései szerint a görögdinnyeszezon ezen a hétvégén kezdődik Magyarországon, napokon belül megjelenik a magyar görögdinnye a belföldi gyümölcspiacon. Az idei dinnyeszezon a kedvező tavasz miatt két héttel korábban indul. Az előzetes becslések szerint a hatezer hektár termőterületről összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be Magyarországon.

A dinnyekartell Brüsszel szemét is csípi
A bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Budapestre tavasszal abban az eljárásban, amely az uniós versenyjog maradéktalan alkalmazására kéri Magyarországot a mezőgazdasági termékek terén, miután Magyarország olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyakorlatilag nem léphet fel a mezőgazdasági termékekkel kartellezők ellen.

Várhatóan a jövő héten már magyar görögdinnyét árusítanak az áruházláncok Magyarországon, ezt több kereskedő cég is megerősítette szerdán az MTI-nek. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: a CBA üzleteiben központi akció keretében már jelenleg sem árulnak akciós áron külföldi görögdinnyét. Tudomása szerint vasárnap befejeződik az akció az utolsó – általa közelebbről meg nem nevezett – boltokban is.  A kommunikációs igazgató szerint így előreláthatólag a jövő hét elejétől már csak magyar görögdinnyét értékesítenek az üzletekben. Várhatóan a hétvégén érkeznek az első nagyobb magyar dinnyeszállítmányok a CBA üzleteibe, és ettől kezdve csak magyar görögdinnyét kínálnak a vásárlóknak – közölte.

A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a magyar dinnye akkor kerül majd az eladótérbe, ha a magyar termelők teljes egészében el tudják látni a magyar termesztésű szántóföldi gyümölccsel a Tesco áruházakat. Hozzátették: jövő hét elejétől várhatóan már kizárólag magyar dinnyét forgalmaznak országszerte a Tesco áruházak.

A magyarországi Auchan áruházakban szintén ezekben a napokban cserélik az importból származó görögdinnyekészleteket belföldi árura – mondta Gál Judit szóvivő. Hozzátette: az importkészlet folyamatos csökkenésével egyre több lesz a magyar görögdinnye az Auchan áruházak eladótereiben. A készletcsere várhatóan egy hétig tart. A magyar görögdinnye kínálati csúcsát július 20-a körül várják az Auchan áruházakban.