Hiába a kamattámogatás, így sem veszünk fel lakáshitelt

2012. december 18. kedd - 19:40 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint könnyítene az idén ősz óta már több banknál is elérhető államilag támogatott lakáshitelek feltételein. Mit hozhat ez az ingatlanpiacon?

A bejelentés szerint tovább nyitná a kaput a kormány az állami kamattámogatásos hitel eléréséhez. A korábbi feltételeket több ponton módosítanák: a támogatott első 5 évben állandó volna a támogatás mértéke és nem csökkenő intenzitású, a felvehető hitelösszeg is emelkedne (használt lakásnál 6 helyett 10, új lakásnál 10 helyett 15 millió Ft), a használt lakás értékhatása 15-ről 20 millió Ft-ra nőne, ezen felül korszerűsítésre is felhasználható. Továbbá a késedelmes hiteladósokat segítő konstrukciók igénylési határidejét is a jövő év végéig tolnák.

Az ősszel bejelentett és augusztus óta elérhető új hiteltermékek egyelőre nem okoztak áttörést a magánszemélyek ingatlanvásárlásában – állítja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Bár érzékelhető az érdeklődésben élénkülés, de a tranzakciószámok alakulása egyelőre nem jelez pozitív fordulatot.

Forrás: Duna House

Ez nem is csoda, hiszen bár a hitelezés az ingatlanpiac egyik mozgatórugója, jelen helyzetben két rendkívül fontos ellenhatás is megfigyelhető. Egyik a lakosság pénzintézetek iránti bizalomvesztése, amelyet a devizahitelezést követő trauma váltott ki. Másrészt a lakosságok megtakarításai is negatív képet mutatnak, vagyis nettó hitel-visszafizetővé váltak a háztartások. Az 5 éves, csökkenő kamattámogatás ugyan jelent átmeneti könnyítést, de nem oldja meg a kamatkockázat problémáját, amelyet sokak nem fognak bevállalni. Egyelőre tehát maradt a puhatolózás és a várakozás.

Gyatra volt az ingatlanforgalom
Az idei év leggyengébb forgalmú hónapját, szeptembert is alulmúlta a november, amellyel nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legkisebb havi forgalmát mutatta. Az idei összesített tranzakciószám így megközelítheti a Duna House által már év elején prognosztizált 95 ezret, de a pontos végeredményt majd a januárban közölt becslés fogja szolgáltatni. A kereslet sem volt magas, az év második leggyengébb adatát mutatta a novemberi hónap 73 %ponttal.

A most bejelentett változtatások azonban valóban új kapukat nyithatnak, tényleges ingatlanpiaci hatással, amelyet erősíthet a folyamatos kamatvágással járó THM-ek csökkenése is. Érdemes megnézni, hogy a NGM általi módosítás milyen új szereplőket hozhat képbe:

A 2012.harmadik negyedéves adásvételek jelentős része eddig is belefért a korábbi 15 milliós értékhatárba, de ennek 20 millióra emelésével új, jelentős piaci szegmens lett megszólítva. Ezek a vásárlók feltehetően a pénzintézetek számára is „kedvesebbek”, vagyis biztosabb hitel-visszafizetők lehetnek.

Mindezeken felül az 5 éves fixált támogatás is tovább bátoríthatja a leendő hitelfelvevőket – folytatja Rutai – ugyanis ez az időtáv pszichésen már kívül esik a belátható, tervezhető határokon, illetve a válságból történő kilátásra is sok elemző ezt a távot említi. Mindezeket együttvéve tehát adhat újabb reményeket a változtatás, de önmagában ez nem lesz elegendő a gyors fellendüléshez. Sokat jelentene esetleg az is, ha módosítanák az eladói nyilatkozatra vonatkozó kitételt, amely arra kötelezi az eladó felet, hogy egy éven belül vásároljon újabb lakást.

A magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából
Megjelent a jövő évi adóváltozások egységes szerkezetű szövege. Ezek szerint a magasabb jövedelműek is törleszthetik devizahitelüket cafeteriából. Kedden megjelent a kormányzati portálon az adóváltozásokat összefoglaló egységes szerkezetű dokumentum.A jövő évi cafeteria rendszerre vonatkozóan a Piac és Profit már korábban összegyűjtötte a  változásokat (a teljes cikket itt olvashatja). A most megjelent Adóváltozások összefoglaló alapján két pontban a korábban írtakhoz képest más vált valóra.További részleteket itt olvashat!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor