Háromezer trafikos már biztosan nyithat

2013. június 20. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Beerősítettek a trafikkoncesszió nyertesei. Alig két héttel a várható nyitás előtt már 4525 kérelmet adtak be a NAV-hoz boltnyitásra, és 3021-en meg is kapták az engedélyt.

Kép: MTI/MohaiBalázs

Elvileg 5300 trafiknak kell kinyitnia július 1-jén. Az adóhatóság minden trafikot megnéz, de ha nincs minden teljesen rendben, attól még kiadhatja az engedélyt. Az egyik legfontosabb kérdés továbbra is az, milyen kasszát válasszon a dohánybolt tulajdonosa.

A júliusi nyitáshoz közeledve egyre aktívabbak a dohányboltosok, hiszen június 6-án még csak 80 kiadott engedélyről és 2597 kérelemről számolt be a NAV – tudatta a Világgazdasággal az adóhivatal. A legfrissebb információk szerint a koncessziónyertesek több mint fele, 3021 vállalkozó már meg is kapta az engedélyt.

A vámhatóság helyszíni szemlét is tart a nemzeti dohányboltok telephelyén. Amennyiben azt tapasztalják, hogy a dohánybolt fizikai kialakítása még tart, vagy a pályázati kiírásban foglaltaktól eltér, úgy jelezhetik az NDN Zrt.-nek, ez azonban nem akadálya a vámhatósági engedély kiadásának. Amennyiben azonban a dohánybolt a nyitáskor sem felel meg a törvényi feltételeknek, az a koncessziós jog visszavonásával járhat.

Kérdés az is, milyen kasszát válasszon a jogtulajdonos – írja az onlinekassza.hu. A trafikosoknak ugyanis nem csak a NAV felé kell az online adatforgalmat biztosítaniuk, hanem egy másfajta – szintén elektronikus – adatszolgáltatási kötelezettséget kell teljesíteniük a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. felé is. A koncessziós kiírás szerint olyan pénztárgéprendszert kell üzemeltetniük, amely napi készletnyilvántartást vezet, és alkalmas arra, hogy a forgalmi adatokat online továbbítsa az NDN felé. „Így a trafikosoknak kell a leggyorsabban dönteniük, ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy milyen berendezést választanak, hiszen ha nem a jelenleg hatályos törvényeknek (dohány- és pénztárgéptörvény) megfelelő megoldást választják, akkor még az év során több százezer forintos többletberuházásra kényszerülhetnek.

A lehetőségekről itt olvashat bővebben.