Hajmeresztően emelkedhet a héten a benzinár

2012. szeptember 07. péntek - 14:01 / piac-profit.hu
  •    

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 5-7 forint emelést, míg a gázolaj esetében szintentartást indokolnak 10-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 438 forint lehet szeptember 12-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentősen emelkedett, átlagosan 3,4%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára szintén emelkedett, de heti átlagban csupán 0,3%-kal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során kissé tovább gyengült, átlagosan 0,5%-kal – áll a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,9%-os, míg a gázolaj esetében 0,8%-os emelkedést mutatnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 5-7 forint emelést, míg a gázolaj esetében szintentartást indokolnak 10-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 438 forint lehet szeptember 12-én, szerdán.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 14, a gázolaj kb. 19%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 9,5%-kal kevesebb benzint és kb. 13,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.